Hyppää sisältöön

Kehittämis­yhteistyö Kauka­metsän opisto

Hankkeet

Kaukametsän opisto kehittää aktiivisesti toimintaansa hakemalla erilaisia avustuksia ja kehittämisrahoituksia.

  • Aktiiviseksi kansalaiseksi kestävän elämäntavan koulutusten avulla 28.6.2024-30.6.2026
    (jatkossa aktiivinen kansalainen LAKE-hanke) on Kaukametsän opiston OPH:n laatu-ja kehittämisavustusrahoilla kestävän elämäntavan kehittämishanke haavoittuvimmissa asemassa oleville.

    Hankkeessa suunnitellaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa ekososiaalisen taloussosiaalityön ympärille haavoittuvissa asemassa oleville kestävän elämäntavan pilotoitavia koulutuskokonaisuuksia. Koulutukset keskittyvät irtautumiseen kulutuskulttuurista (talouden hallinta, tuunaus, kierrätys) Terveelliseen arkeen ja elämänhallintaan (terveellinen ja edullinen ruoka sekä liikunta) ja psykososiaaliseen tukeen liittyvään ryhmätoimintaan (elämän merkityksellisyys, ymmärrettävyys ja hallinnan tunne) Koulutuksissa hyödynnetään eri aihealueisiin kehitettyjä toiminnallisia menetelmiä mm. Takuusäätiön ja Marttaliiton “Kestävät talouspolut” -hankkeen (2022-2024) kehitetyillä välineillä sekä hyödynnetään Kainuun hyvinvointialueen ekososiaalisen taloussosiaalityön “satsaa ja säästä” -mallia.

    Hankkeen toisena tavoitteena on verkostoyhteistyön kehittäminen ja laajentaminen vapaan sivistystyön hallintorajat ylittävästi. Alkuvaiheessa rakennamme koulutuspaketit yhteistyössä sosiaalityön kanssa ja myöhemmin näitä hyödynnetään mm. kirkon diakoniatyön ja esim. järjestötyön kanssa. Hankkeen avulla pyritään vaikuttamaan moniin yhteiskunnallisiin ekososiaalisen transformaation kehiin samanaikaisesti: yhteiskunnan rakenteisiin hallintorajat ylittävällä toiminnalla, koulutuksiin osallistuvaan ihmiseen itseensä henkilökohtaisena arvolähtöisenä toimijana ja suunniteltaviin vapaan sivistystyön ekososiaalisen kestävän elämäntavan koulutuskokonaisuuksiin ryhmämuotoisen kokeilutoiminnan avulla. LAKE-hankkeen tärkeänä yhteistyötoimijana on Kainuun hyvinvointialueen RRP3 vaikuttavuusarviointihanke, mikä keskittyy taloussosiaalityön vaikuttavuuden arviointiin. Tuossa RRP3-hankkeessa keskitytään tavoitteisiin:

    • aikuissosiaalityön mallinnettujen menetelmien käyttöönottoon ja vaikutusten seurantaan.
    • tutkimustiedon tuottamiseen taloussosiaalityön menetelmien vaikutuksista.
    • Sosiaalityön tutkimus-, kehittämis-, innovaatio- ja osaamisrakenteiden luomiseen ja vahvistamiseen hyvinvointialueilla kehittämällä käytäntötutkimusta.

    Aktiviinen kansalainen LAKE-hanke lyhyesti

    • Hanke suunnittelee ja toteuttaa taloussosiaalityön ja vapaan sivistystyön rajapinnoilla olevia kestävän elämäntavan pilotointeja heikoimmassa asemassa oleville sekä ryhmämuotoisesti että yksilöllisesti.
    • Yhteistyötä tehdään sosiaalityön ja myöhemmässä vaiheessa kirkon diakoniatyön ja järjestötoimijoiden kanssa. Verkostotyön vakiinnuttamistyö on hankkeessa tärkeää.
    • Koulutuspaketit keskittyvät irtautumiseen kulutuskulttuurista, terveelliseen arkeen ja elämänhallintaan sekä psykososiaaliseen tukeen heikoimmassa asemassa oleville mm. “Satsaa ja säästä” -taloussosiaalityön mallin mukaisesti.

    Kainuun hyvinvointialueen taloussosiaalityön “satsaa ja säästä” -malli perustuu ekososiaaliseen hyvinvointinäkemykseen, mikä yhdistää sekä relationaalista hyvinvointiparadigmaa että ekososiaalisen sivistyksen hyvinvointiparadigmaa. Kainuun hyvinvointialueen taloussosiaalityön mallia on ollut mukana kehittämässä tämän vapaan sivistystyön LAKE-hankkeen vetäjä.

    Kainuun hyvinvointialueen “satsaa ja säästä” -mallin modulit, johon LAKE-hankkeen kehitettävät koulutuspaketit sijoittuvat on kuvattuna alla:

    Aktiivinen kansalainen LAKE-hanke on kestävää elämäntapaa, tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta edistävä hanke, jonka perimmäisenä tarkoituksena on eriarvoisuuden vähentäminen kohderyhmien positiivisen erityiskohtelun avulla. Kestävän elämäntavan koulutuspakettien avulla ohjataan ihmisiä vastuulliseen kuluttamiseen, terveellisiin elämäntapoihin ja mahdollistetaan haavoittuvimmissa asemissa olevien ihmisten matalan kynnyksen kestävän elämäntavan koulutuspolut. Koulutuksissa on mahdollista suorittaa joitain KAPOS-merkkejä. LAKE-hanke toteuttaa Kaukametsän opiston kestävyyden viitekehystä:

    Lisätiedot
    Pirjo Aunesluoma
    etunimi.sukunimi@kajaani.fi

  • Kaukametsän opistolle on laadittu syksyllä 2022 kansainvälisyysstrategia, jossa huomioidaan paitsi kaupunkistrategia, myös monikulttuurisuuden ja kotikansainvälisyyden näkökulmat.
    Keväällä 2023 opisto laati hankehakemuksen nimellä Aikuinen oppijana monikulttuurisessa ympäristössä ja haki ERASMUS + -ohjelman liikkuvuusavustusta opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuuteen Euroopassa. Painopisteenä hankkeessa on tukea osallisuutta ja elinikäistä oppimista vähemmän mahdollisuuksia omaaville opiskelijoille ja opettajille opintomatkan muodossa. ERASMUS + -ohjelman painotuksina ohjelmakaudella 2021–2027 ovat edellisen lisäksi eurooppalaiset arvot: aktiivisen kansalaisuuden ja eurooppalaisen yhteenkuuluvuuden tukeminen.
    Opistolle myönnettiin liikkuvuusavustusta keväällä 2023. Avustusta käytettiin mm. opiston kuvataiteen opiskelijoiden opintomatkojen tukemiseen hankehakemuksen mukaisesti. Kaukametsän opisto suunnitteli ja järjesti kaksi opintomatkaa keväällä ja kaksi syksyllä 2024.

     

    Erasmus+ lyhytkestoisen liikkuvuusavustuksen logo
    Hanke on saanut avustusta Erasmus+ KA122-ADU – Lyhytkestoisesta liikkuvuusavustuksesta.

  •  

    S22908 Digiosaaminen oppijan tukena – Murupolku digimaailmaan -hankkeen tiedote 27.1.2023 (pdf)

    Hankepäällikkö

    Teemu Ojalehto
    p. 044 4214 360
    teemu.ojalehto@kajaani.fi

  • Vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus 147/385/2019

    Oppia-hankkeen tavoitteiksi määriteltiin

    1. Kainuun kansalaisopistojen opetustarjonta uudistuu ja varmentuu alueen kaikkien ikä- ja väestöryhmien sivistystarpeita vastaavaksi opettajien osaamisen vahvistuessa.
    2. Alueen kansalaisopistojen opetustarjonnassa olevien kurssien sisältökuvaukset vastaavat todellisuutta.
    3. Kehitetään opistojen henkilöstön palvelualttiutta ja viestintäosaamista.
    4. Opetushenkilöstöä kannustetaan säännölliseen ”Kainutlaatuiseen” osaamisensa kehittämiseen ja verkostoitumiseen maakunnallisesti muiden kouluasteiden opettajien kanssa.
    5. Opistoja kannustetaan aktiiviseen yhteisöllisyyden kehittämiseen.

    Oppia-hanke loppuraportti

  • Hankkeen tavoite

    Hankkeen keskeisiksi tavoitteiksi kirjattiin:

    1. Opettajien muutosvalmiutta vahvistetaan Osaava Kainuu -hankkeessa maakunnallisesti keskustellun pohjalta
    2. Opetushenkilöstön vuorovaikutusosaamista vahvistetaan
    3. Opettajien kollegiaalisuutta tuetaan
    4. Opetusmenetelmiä rikastetaan
    5. Oppilaitosten yhteistyötä vahvistetaan
    6. Opetushenkilöstön ja opiskelijoiden tvt-osaamisen tason selvittäminen.

    LAKE 2017-2018 loppuraportti

  • Valtionavustus aikuisten perustaitojen ja digitaalisten taitojen vahvistamiseen
    27.11.2018, 40/1848/2018

    Kainuun maakunnan alueelle koulutettiin yhteensä 12 digiopastajaa, jotka toimivat joko kirjaston tai kansalaisopiston työntekijöinä Kajaanin kaupunginkirjastossa, Paltamon kunnankirjastossa, Suomussalmen kunnankirjastossa ja Suomussalmen kunnan ylläpitämässä kansalaisopistossa. Digiopastajiksi koulutetut henkilöt toteuttivat hankkeen aikana yhteensä 57 opastustilaisuutta, joissa oli 554 opastettavaa. Lisäksi Kianta-Opisto järjesti kaksi digiosaamista vahvistavaa avointa kansalaisopiston kurssia.

    Dipakka loppuraportti