Missä vaiheessa lupaa kannattaa hakea?
Rakennusluvan hakeminen kannattaa tehdä ajoissa, sillä käsittelyajat voivat olla joskus pitkiä. Normaali käsittelyaika rakennusluvalle on muutama viikko, mutta ruuhka-aikoina käsittelyajat voivat venyä vieläkin pidemmäksi. Usein suunnitelmat ja liitteet täydentyvät lupahakemusvaiheessa.
Rakennustyötä ei saa aloittaa ennenkuin lupa on lainvoimainen ja hankkeelle on nimetty vastaava työnjohtaja.
Rakennusluvan hakeminen kannattaa jättää kokeneen ammattilaisen tehtäväksi, sillä silloin se tulee paitsi tehtyä ajallaan myös oikein. Voit valtuuttaa lupahakemuksen täyttämiseen myös esimerkiksi pääsuunnittelijan.
Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta, jolloin rakentaminen tulee saada päätökseen. Mikäli rakennusprojekti ylittää luvan voimassaoloajan, on luvalle haettava jatkoaikaa luvan voimassaollessa.
Paljonko rakennuslupa maksaa?
Maankäyttö ja rakennuslain 145 §:n mukaan luvan hakija tai toimenpiteen suorittaja on velvollinen suorittamaan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä kunnalle maksun, jonka perusteet määrätään vahvistetussa taksassa.
Lue lisää rakennuslupaan liittyvistä maksuista täältä
Sain rakennusluvan, mitä seuraavaksi?
Lupapäätös ja pääpiirustukset ovat sähköisen asiointiohjelman Päätös-välilehdellä tai ne on toimitettu sinulle muulla tavoin.
Lue lupapäätös ja siihen liittyvät ehdot sekä tarkasta mitä maastomittauksia ja viranomaiskatselmuksia on määrätty. Kysythän jos on epäselvää.
Onko hankkeella jo vastuuhenkilöt vahvistettu? Huolehdi että vastuuhenkilöt täydentävät sähköiset tarkastuslistat ajallaan ja varatkaa katselmusajat rakennustarkastajalta. Tarkista luvan voimassaoloaika ja merkitse se kalenteriisi, aloitusilmoitus ja loppukatselmus on suoritettava luvan voimassaollessa.
Lue lisää Rakentamisen vaiheista
Mitä tarkoittaa katselmus?
Katselmuksella tarkoitetaan viranomaiskatselmuksia, jotka suoritetaan paikan päällä luvanvaraisen hankkeen edetessä. Katselmuksen tarkoituksena on tukea hankkeeseen ryhtynyttä ja hänen rakentajatiimiään, sekä valvoa että hanke toteutetaan esitettyjen suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Hankkeen katselmukset määritellään rakennus- tai toimenpideluvan ehdoissa.
Hankkeeseen ryhtyvä on viime kädessä vastuussa lupapäätöksen ehtojen noudattamisesta ja tilaa lupaehdoissa vaaditut viranomaiskatselmukset ajallaan. Loppukatselmus on suoritettava ennen luvan voimassaoloajan umpeutumista.
Ennen viranomaiskatselmuksen tilaamista vastaavien työnjohtajien on tehtävä omat tarkastuksensa ja merkittävä ne tarkastusasiakirjaan. Työnjohtajan, jonka toimialaan kyseinen katselmus kuuluu on oltava läsnä katselmuksella.
Lue katselmuksista lisää täältä
Millaisiin remontteihin tarvitaan lupa? Mikä ero on rakennus- ja toimenpideluvalla?
Rakennuslupa tarvitaan uuden rakennuksen rakentamisen lisäksi silloin, kun tehdään oleellisia muutoksia ja korjauksia, joilla voi olla vaikutusta terveyteen ja turvallisuuteen. Rakennuslupa on voimassa viisi vuotta. Remonttia varten haetaan rakennuslupa, jos kyseessä on esimerkiksi:
- Korjaus- ja muutostyö, joka on verrattavissa rakennuksen rakentamiseen
- Rakennuksen laajentaminen
- Rakennuksen kerrosalan lisääminen
- Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen olennainen muuttaminen
- Kantavan rakenteen purkamin, rakentaminen tai muuttaminen
- Kylpyhuoneen laajennus tai uusien kylpyhuone/saunatilojen rakentaminen
Toimenpidelupa riittää pienempään remonttiin. Toimenpidelupa on voimassa kolme vuotta.
- Rakennuksen julkisivun tai kattomuodon muuttaminen
- Ulkoverhouksen rakennusmateriaalin muuttaminen
- Katukuvaan vaikuttavan markiisin asettaminen
- Ikkunajaon eli julkisivun muuttaminen
- Rakennuksen huoneistojärjestelyjen muuttaminen
- Joissain tapauksissa aidan, tai kadun reunusmuurin rakentaminen
Toimenpidelupa voidaan hakea sellaisten rakennelmien ja laitosten, kuten säiliön ja piipun pystyttämiseen, joiden osalta lupa-asian ratkaiseminen ei edellytä rakennuslupaa.
Millaiset piirustukset on oltava lupahakemuksen liitteenä?
Rakennus- ja toimenpidelupahakemuksen liitteeksi on laadittava asianmukaiset piirustukset, eli suunnitelmat, joiden perusteella rakennushanke voidaan arvioida lupakäsittelyn yhteydessä.
Rakennushanke toteutetaan luvassa hyväksyttyjen pääpiirustuksien mukaan, jonka vuoksi ne on laadittava pätevän ihmisen toimesta. Pääpiirustukset arkistoidaan pysyvästi kaupunginarkistoon, josta ne on saatavissa myöhemminkin, rakennusvalvonnan maksujen mukaisesti.
Lue lisää piirustuksien vaatimuksista täältä.
Mikä ero on naapurin kuulemisella ja naapurin suostumuksella?
Jos rakennushanke poikkeaa asemakaavamääräyksestä tai rakennusjärjestyksestä, hankkeelle saatetaan tarvita naapurin suostumus. Tyypillisesti esimerkiksi silloin, kun rakennus sijoittuu erityisen lähelle naapurin rajaa (alle 4/5m).
Useimmissa tapauksissa lupahakemuksen vireille tulosta naapurille tiedottaminen, eli naapurinkuuleminen on riittävä toimenpide. Rakennusvalvonta opastaa, mikäli hankkeelle tarvitaan naapurin suostumus. Naapuritiedot on pyydettävä lupahakemuksen Naapurit-välilehdellä.
Naapurinkuulemislomake on sähköisessä asiointiohjelmassa tulostettavissa niiden naapureiden osalta, kuin kuuleminen on tarpeen. Erillinen täytettävä paperilomake löytyy verkkosivuiltamme, tästä linkistä