Hyppää sisältöön

Rakentamislaki 2025

Uusi rakentamislaki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Yksinkertaisemmalla lupajärjestelmällä ja korkeammalla lupakynnyksellä pyritään sujuvoittamaan rakentamista. Lakiuudistuksien tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta, rakentamisen laadun parantaminen ja digitalisaation edistäminen.

1.1.2025 voimaan tulevan uuden rakentamislain myötä kuntien rakennusvalvontatyössä tapahtuu monia muutoksia. Päivitämme verkkosivujen sisällön vastaamaan uusia käytänteitä alkuvuoden aikana.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset sähköiset lupahakemukset on jätettävä viimeistään 18.12.2024, jonka jälkeen päivitämme ohjelmia vastaamaan tulevaa lainsäädäntöä. Uusien lupahakemuksien jättäminen on mahdollista loppiaisen jälkeen tammikuun puolessa välissä.

 

Uusi Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025

Rakentamista ohjaa jatkossa keskeisimmin kolme eri lakia:

  • Rakentamislaki 2025
  • Alueidenkäyttölaki 2025
  • RYTJ – Laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä 2024

Rakentamislain yhteydessä hyväksyttiin maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) muutos, jonka myötä laista kumotaan rakentamista koskevat pykälät ja lain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi. Alueidenkäyttölaki tulee voimaan 1.1.2025.

Lisäksi rakentamista ohjaa jo voimaan tullut laki rakennetun ympäristön tietojärjestelmästä (RYTJ-laki).

RYTJ-laki edellyttää, että kaavoituksen, rakentamisen ja tonttijakojen tietoja toimitetaan kunnan rekistereistä Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään rakennetun ympäristön tietojärjestelmään (RYHTI). Käytännössä rakentajien kannalta tämä tarkoittaa koneluettavien tietomallien laatimista rakennusluvan pääpiirustuksista, nykyisten pdf- muotoisten pääpiirustuksien lisäksi.  Ne toimitetaan rakennusvalvontaan luvan hakuvaiheessa sekä rakennushankkeen päättyessä vielä lopullinen toteumamalli. Koneluettavien tietomallien toimittamisen siirtymäaika 1.1.2026 saakka.

Rakennuslupamenettelystä vapauttaminen ei vapauta rakentamista!

On hyvä muistaa, että jatkossakaan ei saa rakentaa miten tahansa ja minne tahansa. Ennen rakentamista on muun muassa selvitettävä onko suunnitellulla rakennuspaikalla rakennusoikeutta. Rakentamista ohjaavat lainsäädännön lisäksi mm. kaavamääräykset sekä kunnan rakennusjärjestys. Rakennushankkeeseen ryhtyvä on vastuussa, että hanke täyttää sille lainsäädännössä asetetut vaatimukset ja että hankkeessa on riittävät pätevyydet omaava asiantuntijatiimi. Hankkeeseen ryhtyvän vastuulla on mm. rakennuksen terveys- ja turvallisuusvaatimukset.  

Laissa luetellaan sellaiset hankkeet, jotka tarvitsevat aina luvan (RakL 42 §).

Jos lupamenettelystä vapautettu rakennus poikkeaa vähäisesti esimerkiksi kaavamääräyksestä, rakennushankkeelle on haettava poikkeamislupa.  Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi jos 29 m2 talousrakennus halutaan sijoittaa kaavassa merkityn rakentamisalueen ulkopuolelle.

Jos lupa on myönnetty ennen 1.1.2025

Koko hankkeessa noudatetaan prosessin alusta loppuun rakennus- tai toimenpideluvan myöntämisen aikaan voimassa ollutta lainsäädäntöä. Muista tilata rakennustarkastajilta jo myönnetyille luville loppukatselmukset ajallaan. Mikäli hankkeelle on myönnetty rakennus- tai toimenpidelupa ja hanke muuttuu rakentamisen aikana, tarkista muutosluvan tai rakentamisluvan tarve rakennustarkastajilta.

Rakennusjärjestys

Kajaanin rakennusvalvonta on aloittanut uudistamaan rakentamista ohjaavaa rakennusjärjestystä. Rakennusjärjestyksen sisältö päivitetään vastaamaan 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain (751/2023) vaatimuksia, lue lisää. Myös rakentamislupien ja rakennusvalvontaviranomaisen perimät muut maksut päivitetään.

Ohjaus ja neuvonta

Lisätietoja ensisijaisesti sähköpostitse rakennusvalvonta@kajaani.fi

Rakentamislupa yksinkertaistaa lupajärjestelmää

    • asuinrakennus tai vapaa-ajan asuinrakennus, laajuudesta riippumatta
    • kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus
    • kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
    • yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
    • vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
    • vähintään 2 neliömetriä oleva valaistu mainoslaite
    • maalämpöjärjestelmän energiakaivo
    • erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle
  • Vapaa-ajan asuinrakennuksen (mökin) määritelmän rajana voidaan pitää ruuanvalmistukseen tarvittavaa varustusta (hella yms). Mikäli rakennus on varusteltu edellä kuvatulla tavalla sille on haettava rakentamislupa.

    Talousrakennus tai sauna jossa on tulisija ja jonka laajuus on enintään 29 m2 ei tarvitse rakentamislupaa, kun siinä ei ole ruuanvalmistukseen tarvittavaa varustusta.

Lisätietoja asiasta