Hyppää sisältöön

Purkaminen

Rakennuksen purkaminen

Purkutyöt ovat monitahoisia hankkeita, joissa vaaditaan erityisosaamista ja hyvää suunnittelua. Jos rakennus on suojeltu rakennusperintölain tai kaavamääräysten nojalla, tai rakennus on mahdollisesti rakennushistoriallisesti arvokas, on hyvä olla yhteydessä museoviranomaisiin jo muutostöiden suunnittelun alkuvaiheessa. Lupakäsittelyn yhteydessä edellytykset purkamiselle käydään tarvittaessa läpi viranomaisten kesken.

 

Purkuhankkeeseen ryhtyvä vastaa kokonaisuudesta

Rakennuksen purkaminen rinnastetaan rakentamiseen ja siihen sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Rakennusvalvonnasta kannattaa tarkistaa hankkeen suunnittelun alkuvaiheessa purkamisen luvanvaraisuus ja edellytykset sekä lupaehdoissa annettavat yleiset vaatimukset.

Purkamislupa vaaditaan aina

  • Kun kyseessä on asuinrakennus
  • Kun puretaan asemakaava-alueella sijaitseva vähäistä merkittävämpi rakennus tai sen osa

Purkamisilmoitus vaaditaan 

  • Jos kyse on talousrakennuksen tai muun vähäisen rakennuksen tai rakennelman purkamisesta
  • Jos kyse on asemakaavoittamattomalla alueella rakennuksen purkamisesta
  • Jos purettavalla rakennuksella on pysyvä rakennustunnus

Purkamislupaa haetaan sähköisen asiointiohjelman kautta. Lupahakemuksen liitteeksi tulee laatia purkutyösuunnitelma, purkujäteselvitys (esim. Rapu) ja ennen purkutyöhön ryhtymistä on tehtävä haitta-ainekartoitus. Tällä halutaan turvata ympäristön terveys ja turvallisuus.

Purkumateriaali- ja rakennusjäteselvitys vaaditaan myös uudisrakentamisessa 1.1.2025 alkaen. Hankkeeseen ryhtyvä tekee selvityksen Rapu-tietojärjestelmään. Selvitystä ei tarvitse tehdä jos purkumateriaalien määrä on vähäinen ja pois kuljetettavia maa- ja kiviaineksia ei synny. Ohjeellinen raja purkumateriaalien vähäisyydelle kokonaispurkuhankkeessa on 100 kerrosalaneliötä. Sama selvitys voidaan liittää purkamislupahakemuksen liitteeksi. Lue lisää Rapu-tietojärjestelmästä.

Rakennusvalvontaviranomainen valvoo purkukohteessa rakennuslainsäädännön toteutumista ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen jätehuoltoa sekä melun- ja pölyntorjuntaa.

Purkamislupa on voimassa kolme vuotta. Muista tilata loppukatselmus purkutyön päätyttyä!

Purkutyön työnjohtaja

Ennen purkutyöhön ryhtymistä on purkamiselle nimettävä työnjohtaja. Hän huolehtii purkujätteen kierrätyksen ja lajittelun järjestämisestä yhdessä hankkeeseen ryhtyvän kanssa, sekä huolehtii purkujätteen asianmukaisen toimituksen jätteenlajitteluasemalle. Selvitys jätetoimituksista liitetään purkamisluvan tarkastusasiakirjoihin, jota vastaava työnjohtaja täyttää.

Asuinrakennuksen purkaminen

Purettavasta/puretusta rakennuksesta on tehtävä poismuuttoilmoitus DVV:lle. Myös, mikäli samalle kiinteistölle rakennetaan uusi asuinrakennus ja puretaan vanha, on asukkaiden tehtävä muuttoilmoitus uuteen asuinrakennukseen.  Vanhaa asuinrakennusta ei saada poistettua rekisteristä väestötietojärjestelmässä, kun asukkaita on kirjattu sisään.

Talousrakennuksen purkaminen

Asemakaava-alueella talousrakennuksen purkamisesta on tehtävä ilmoitus tai jos on kyse vähäistä merkittävämmästä rakennuksesta, on haettava purkamislupa. Haja-asutusalueella talousrakennuksien purkamisesta on tehtävä samaan tapaan ilmoitus purkamisesta. Molemmat, lupahakemus ja purkuilmoitus jätetään sähköisen asiointiohjelman kautta. Lisäksi purkupaikalla on tiedotettava purkamisesta näkyvällä paikalla, esimerkiksi tonttiliittymässä tai purettavan rakennuksen seinässä.

Purkutyön päättyminen ja viranomaiskatselmus

Lupaehdoissa on määrätty purkamiselle loppukatselmus, jonka tilaamisesta huolehtii purkuhankkeeseen ryhtyvä. Ennen loppukatselmuksen tilaamista on tarkastusasiakirjat täytettävä ja mahdolliset purkujätteen kuormakirjat ja muut liitteet lisättävä sähköiseen asiointiohjelmaan. Suoritetusta viranomaiskatselmuksesta toimitetaan pöytäkirja purkuhankkeeseen ryhtyneelle. Rakennusvalvontaviranomainen ilmoittaa rakennuksen puretuksi rakennus- ja huoneistorekisteriin sekä valtion ylläpitämään rekisteriin (DVV).