Hyppää sisältöön

Seminaarin koulun lapset uusiutuvan energian lähteellä

Seminaarin koulun kaksikielisen opetuksen 1.–2.-luokkalaiset kävivät tällä viikolla tutustumassa Kajaanin Ämmäkosken voimalaitokseen. Vierailu tarjosi lapsille käytännönläheisen oppitunnin vesivoimalla tuotettavasta energiasta. Samalla pääsi näkemään mielenkiintoisia laitteita ja kiertämään jännittävässä rakennuksessa, mehu- ja munkkitarjoilua unohtamatta.

Oppilaat olivat valmistautuneet vierailuun perehtymällä jo etukäteen uusiutuvaan energiaan, ja oppimista täydensi hienosti mahdollisuus nähdä ja kokea asiat paikan päällä.

Vierailun aikana lapset pääsivät tutustumaan monipuolisesti voimalaitoksen toimintaan. Lapset saivat kurkistaa esimerkiksi voimalaitoksen turbiiniakseliin, tutustua vanhoihin, jo käytöstä poistettuihin turbiineihin sekä nähdä, millaisia työkaluja ja tekniikoita voimalassa käytetään.

Kajaanin Energiatuotanto Oy:n toimitusjohtaja Marko Kesti ja hallituksen jäsen Jukka Tolonen jakoivat lapsille mehua ja munkkeja vastaillen samalla lasten visaisiin kysymyksiin. Kainuun Voima Oy:n käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Tommi Väyrynen opasti lapsia rakennuksessa ja selitti voimalan toimintaa. Esimerkiksi kysymykseen “sammutetaanko voimalaitos ukkosella?” saatiin oppilaille sopiva vastaus: “Ei sammuteta, mutta ukkonen voi joskus sammuttaa voimalaitoksen.”

Vierailun aikana kiinnitettiin huomiota myös turvallisuuskysymyksiin. Lapsille korostettiin, että voimalaitoksen alue ei ole leikkipaikka ja virtaavan veden lähellä liikkuminen on vaarallista.

Puhdas energiantuotanto kilpailuvalttina

Ämmäkosken voimalaitos on osa Kajaanin kestävän energiantuotannon kokonaisuutta. Kajaaninjoen kolmen voimalaitoksen tuottama vuosittainen energiamäärä on yhteensä 100 000 MWh. Paikallisesti tuotettu hiilivapaa energia ja korkea osaamistaso on kaupungille selvä kilpailuvaltti esimerkiksi alueen suurteholaskennan ja datakeskustoimintojen investointeihin liittyen. Kajaani onkin noussut kansainvälisesti merkittäväksi datakeskusten sijoituspaikaksi sekä toimijaksi suurteholaskennan saralla.

Vierailun aikana lapset oppivat vesivoiman olevan paitsi uusiutuvaa myös joustavaa energiantuotantoa. Säätövoimana vesivoimalla on merkittävä rooli sähkömarkkinoiden muuttuvissa tarpeissa.

Säätövoima tarkoittaa sitä, että tuotantoa voidaan säätää sähkön kysynnän ja tuotannon vaihtelun mukaan vuodenaikojen, viikkojen ja jopa päivien aikajaksoilla. Vesistö toimii tavallaan “tosielämän akkuna”, joka varmistaa energian saatavuuden myös vaihtelevissa olosuhteissa.

– Säätövoiman merkitys kasvaa koko ajan, kun sähkömarkkinat muuttuvat, Marko Kesti kertoi.

Kaksikielinen opetus avaa ovia tulevaisuuteen

Oppilaiden kaksikielinen opetus, jossa puolet opetuksesta annetaan englanniksi ja puolet suomeksi, näkyi myös vierailun aikana. Osa voimalaitoksen esittelystä pidettiin englanniksi, mikä tarjosi oppilaille mahdollisuuden harjoitella kielitaitoaan todellisessa tilanteessa.

Voimalaitoksen toimintaa esitellyt Kajaanin Energiatuotanto Oy:n kehitysjohtaja Antti Lappalainen korosti kielitaidon merkitystä nykypäivän työelämässä.

– Meidän työssämme projektit ovat lähes aina kansainvälisiä, ja englannin kielen taito on siinä tärkeää. Kaksikielisessä perusopetuksessa olevilla lapsilla onkin hyvät lähtökohdat tulevaisuuden kansainväliseen työelämään, Lappalainen totesi.

Vierailu Ämmäkosken voimalaitoksella oli oppilaille takuuvarmasti ikimuistoinen kokemus, joka summasi hyvin yhteen sen, kuinka teknologia, kansainvälistymisessä tarvittava kielitaito ja yhteistyö kulkevat käsi kädessä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa.

Kainuun Voima Oy:n käyttö- ja kunnossapitopäällikkö Tommi Väyrynen kertoo lapsille vesivoiman tuotannosta.
Kajaanin Energiatuotanto Oy:n toimitusjohtaja Marko Kesti (oik.) ja hallituksen jäsen Jukka Tolonen jakoivat lapsille muistoksi tuubihuivit.