Kuntatalouden tilannekuva on heikentynyt vahvojen viime vuosien jälkeen. Negatiivinen väestökehitys, valtionosuusleikkaukset ja laajenevat kuntien tehtävät sekä kustannusten kasvu haastavat kuntataloutta.
Kaupungin talousarvio vuodelle 2025 on 2,3 miljoonaa euroa alijäämäinen. Kaupungin vuosikate on 11,2 miljoonaa euroa, joka riittää kattamaan 71,3 prosenttia poistoista. Kajaanin kunnallisveroprosentti pidetään ensi vuonna 8,4 prosenttiyksikössä ja samoin kiinteistöveroprosentit pidetään ennallaan. Kaupunki arvioi saavansa kaivosverotuloa 0,5 miljoonaa euroa. Sijoitustuotot ovat olleet hyvällä kasvu-uralla vuoden 2024 aikana.
Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupunki panostaa vetovoimaisuuden lisäämiseen, hyvien asioiden markkinoinnin terävöittämiseen sekä osaavan työvoiman saannin varmistamiseen.
– Tavoitteena on löytää myös uusia keinoja 25–34-vuotiaiden poismuuton hillitsemiseen. Sopeuttamisen tavoitteena on saada erityisesti kaupungin käyttötalous tasapainoon ja turvata mahdollisimman monipuoliset ja laadukkaat palvelut myös tulevaisuudessa, Tolonen toteaa.
TE-uudistus ja energialiiketoimintoihin panostuksia
TE-palvelu-uudistuksen myötä valtion TE-palvelut siirtyvät kunnille 1.1.2025. Kajaanin kaupunki toimii Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen vastuukuntana ja työvoimaviranomaisena. Kunnat osallistuvat jatkossa myös entistä enemmän työttömyysetuuksien rahoittamiseen. Kaupungille keskitettyihin työllisyysalueen palveluihin ja Kajaanin henkilöasiakastyöhön siirtyy 46 henkeä Kainuun TE-toimistosta ja ELY-keskuksesta. TE-palveluiden ja työttömyysetuuksien rahoittaminen toteutetaan valtionosuuksina.
Kajaanin kaupunkikonsernin energialiiketoiminnot uudistuvat merkittävästi lähivuosina. Loiste Oy uudistaa lämpöliiketoiminnan tuotantoportfoliota sekä kehittää sähköntuotannon liiketoimintoja. Kainuun Voima Oy:n lämmön- ja sähköntuotantoyksikön päättymistä viedään hallitusti eteenpäin ja vesivoimatuotantoa kehitetään. Energialiiketoimintojen kehittämiseksi Kajaanin kaupunki sitoutuu edistämään Loiste Oy:n kasvu- ja investointiohjelmaa toteuttamalla noin 14 miljoonan euron svop-sijoituksen Loiste Lämpöön.
Valtionosuusleikkaukset
Valtionosuusleikkauksista merkittävin kohdistuu Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen tuottamaan ammatilliseen koulutukseen. Kainuun ammattiopiston valtionosuusrahoitus vähenee arviolta noin 1,4–2 miljoonaa euroa vuoden 2024 rahoituspäätökseen verrattuna. Opetus- ja kulttuuriministeriön esittävään taiteeseen ja museoihin kohdistuvien valtionosuusleikkausten kokonaisvaikutus kaupungin saamiin valtionosuuksiin on noin 50 000 euroa. Palveluiden sopeuttamista rahoitusta vastaaville tasoille käsitellään parhaillaan yhteistoiminnassa henkilöstön kanssa.
Sopeuttamistoimet taklaavat toimintakatteen kasvua
Talouden sopeuttamisohjelmaa toteutetaan vuonna 2025 aktiivisesti. Sopeuttamistoimia kohdistuu vuodelle 2025 3,5 miljoonan euron edestä ja kokonaisohjelmalla vuoden 2026 loppuun saakka on tavoitteena saavuttaa 6,7 miljoonan euron säästöt käyttötalouteen. Sopeuttamistoimet on viety osaksi talousarviota ja ne taklaavat hyvin toimintakatteen kasvua. Teppanan ja Jormuan koulun lakkauttaminen, Lehtikankaan koululla jo toteutetut opetusryhmien vähentämiset, työllisyyspalveluiden avustusleikkaukset ja käyttöönotettava hulevesimaksu ovat sopeuttamisen euromääräisesti merkittävimpiä keinoja vuoden 2025 osalta.
Kaupungin taloustilanteen odotetaan kehittyvän parempaa suuntaan suunnittelukauden aikana ja tavoitteena on saavuttaa talouden tasapaino vuoden 2027 loppuun mennessä.
Investointiohjelma 2025–2027: Panostuksia päiväkotiverkkoon ja infraan
Kajaanin kaupunki ja liikelaitokset investoivat vuosina 2025–2027 yhteensä 48 miljoonaa euroa. Investointien taso on mitoitettu talouden kantokyvyn mukaan ja lainakannan kasvua hillitään. Vuonna 2025 Kajaanin kaupungin nettoinvestoinnit ovat 15,9 miljoonaa euroa. Peruskaupungin osuus investoinneista on 13,2 miljoonaa euroa ja liikelaitosten osuus 2,7 miljoonaa euroa.
Kaupunki panostaa varhaiskasvatusverkoston kehittämiseen. Soidinsuon uusi päiväkoti Männyntaimi valmistuu ja otetaan käyttöön vuoden 2025 aikana. Männyntaimen kokonaishanke on noin 4 miljoonaa euroa, josta vuodelle 2025 kohdistuu 2,2 miljoonaa euroa. Korjausinvestointina toteutetaan Nakertajan päiväkodin osakorjauksia.
Kulttuurilaitosten peruskorjauksia jatketaan, kun toteutetaan Kaukametsän salin osakorjauksia 1,0 miljoonalla eurolla ja salin esitys- ja näyttämötekniikkaa uudistetaan 0,65 miljoonalla eurolla.
Infran peruskorjauksiin panostetaan viidellä miljoonalla eurolla. Katuja peruskorjataan ja kevyen liikenteen väyliä kehitetään, leikkipuistoja uudistetaan ja katuvalaistuksen nykyaikaistamista jatketaan. Kauppatorin infran ja rakennusten uusimiseen on varattu lähes 1,3 miljoonaa euroa. Kaupunki varautuu myös maa-alueiden hankintaan ja kehittämiseen. Maaomaisuudella voidaan mahdollistaa esimerkiksi erilaisten elinkeinotoiminnan operaatioiden laajentuminen tai uusien toimintojen sijoittuminen alueelle ja edistää vihreän siirtymän hankkeiden toteutumista.
TALOUSARVIO 2025 ja taloussuunnitelma 2026–2027, kaupunginjohtajan esitys 8.11.2024 (PDF)
-
Partanen Joni
Talousjohtaja
Puhelin
044 421 4300Sähköposti
joni.partanen@kajaani.fiToimipaikka
Konsernipalvelut-toimiala
Talouspalvelut
Konsernipalvelut-toimiala
Talouspalvelut