Hyppää sisältöön
Kainuun Kulttuurigaala

Kainuun Kulttuurigaalassa palkittiin vaikutuksen tehneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia sekä sävähdyttäneitä sisältöjä

Kainuun Kulttuurigaala järjestettiin perjantaina 13.12.2024 Kajaanin kaupunginteatterissa. Järjestyksessään toisessa Kulttuurigaalassa juhlittiin kainuulaista kulttuuria ja nostettiin esille taiteen ja kulttuurin vuoden kohokohtia.

Gaalassa palkittiin kuluvana vuonna vaikutuksen tehneitä taiteen ja kulttuurin ammattilaisia sekä sävähdyttäneitä sisältöjä yhteensä neljässä eri kategoriassa. Palkintokategoriat olivat: kulttuuripersoona, kulttuurin tulevaisuus, kulttuurihyvinvointi ja kulttuuriteko.

Ehdotukset palkintojen saajista tekivät Kainuun kunnat. Valinnat palkittavista teki raati, johon tänä vuonna kuuluivat näyttelijä Satu Tuuli Karhu, Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Katariina Kummala sekä maakuntajohtaja Riikka Pirkkalainen. Palkinnot annettiin seuraaville tahoille.

Kulttuuripersoonaksi valittiin Vesa Rannikko

Vesa ”Nakke” Rannikko on keskeinen kulttuurivaikuttaja, jonka työ kirjallisuuden, paikallishistorian ja musiikin parissa on ollut korvaamatonta Suomussalmen ja Kainuun kulttuurikentällä. Hän on ollut merkittävä toimija Ilmari Kiannon juhlavuoden tapahtumissa Ilmari Kianto -seuran puheenjohtajana ja tuonut alueen historiaa ja tarinoita esille laajalle yleisölle. Seuran lukuisat, monipuoliset ja arvokkaat tapahtumat Ilmari Kiannon 150 -juhlavuotena ovat rikastuttaneet alueen kulttuuritarjontaa ja tuoneet esille Kiannon merkitystä. Vesa Rannikon johdolla seura on järjestänyt unohtumattomia tilaisuuksia, kuten retkiä, näyttelyitä sekä muita tilaisuuksia, jotka ovat houkutelleet paikalle sekä kuntalaisia että kauempaakin tulleita vieraita.

Rannikon kirjallinen tuotanto, kuten Kuoleman rata ja Suomussalmen sotaopas, ovat arvokkaita teoksia Suomussalmen ja sen historian esittelemisessä. Kuoleman rata kertoo Kainuussa ja Koillismaalla rakennetusta rautatiestä ja Suomussalmen sotaopas esittelee paikkakunnan sotahistoriaa selkeästi ja kiinnostavasti, henkilökohtaisia selviytymistarinoita hyödyntäen.

Vesa Rannikon merkitys ulottuu myös musiikkikentälle. Hän on pitkään vaikuttanut paikallisessa musiikkielämässä oman kantrirock-yhtyeensä, The Heaterin, kautta. Lisäksi hänen yhteistyönsä muiden paikallisten muusikoiden kanssa on rikastuttanut Suomussalmen musiikkitarjontaa vuosien aikana. Vesan pitkä historia Suomussalmi Rock -tapahtuman tuotannossa ja hänen sitoutumisensa paikalliseen musiikkikulttuuriin ja sen vaalimiseen tekevät hänestä tärkeän hahmon alueen musiikkikentällä.

Kulttuuripersoona Vesa Rannikon monipuolinen työ kirjailijana, historioitsijana ja muusikkona on jättänyt pysyvän jäljen Suomussalmen ja maakunnan kulttuurielämään.

Kulttuurin tulevaisuus -palkinto luovutettiin Kuhmon musiikkiopistolle

Kuhmon musiikkiopisto antaa taiteen perusopetusta musiikissa ja tanssissa. Kuhmon musiikkiopisto on kaupungin ylläpitämä taideoppilaitos, joka kuuluu lakisääteisen valtionavustuksen piiriin. Sen toimialueena ovat Kuhmo ja Sotkamo.

Kuhmon musiikkiopistossa annetaan taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opetusta. Lisäksi Kuhmon musiikkiopistossa järjestetään tanssin opetusta taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaan. Opisto sitouttaa toimintaansa mukaan kaikenikäisiä oppilaita lapsista aikuisiin. Kuhmon musiikkiopisto kokoaa yhteen vuosittain nuoria musiikin opiskelijoita työskentelemään kesämuusikkoina ja -tanssijoina. Nuoret muusikot ilahduttavat kuhmolaisia ja kaupungin kesävieraita erilaisissa tilaisuuksissa esiintymällä, sekä Kuhmo-talolla järjestettävissä kahvikonserteissa. Kesämuusikot-ryhmän jäsenyys innostaa nuoria kulttuurin pariin, ja antaa heille ainutlaatuisen kokemuksen oman musiikillisen osaamisen kokeilussa ja kehittämisessä. Kuhmon musiikkiopiston vahvuutena on sen yhteisöllisyys, joka toteuttaa Kuhmon henkeä.

Kuhmon musiikkiopisto antaa eri-ikäisille oppilailleen mahdollisuuden päästä osalliseksi taiteiden harrastamisesta, nostaen ja edistäen lasten ja nuorten mahdollisuuksia toimia kulttuurin parissa.

Kulttuurihyvinvointi-palkinnon sai galleristi Juha Marin ja Missio Galleria

Juha Marin on Helsingistä Sotkamoon muutama vuosi sitten muuttanut taiteen ystävä. Sotkamoon saavuttuaan hän alkoi muun muassa pyörittää Missio Galleriaa Sotkamon keskustassa. Galleriassa on ollut esillä taidetta laidasta laitaan, kuten perinteistä kuvataidetta, valokuvia sekä lasitaidetta.

Erityistä useimmissa Missio Gallerian näyttelyissä on se, että Juha Marin haluaa osallistaa sotkamolaisia ihmisiä mukaan taiteen pariin. Näyttelyiden yhteydessä hän järjestää erilaisia ihmisten kohtaamisia, kuten musiikkiesityksiä tai esitelmiä. Lisäksi hän kutsuu usein ihmisiä kahvittelemaan ja verkostoitumaan muiden kanssa.

Marin on järjestänyt muun muassa näyttelyn, johon Sotkamon koululaiset saivat tuoda omia töitänsä ja niitä kävi katsomassa monet koululuokat. Erään näyttelyn teemana oli, että ihmiset saivat tuoda esille kotoansa heille tärkeitä taideteoksia.

Juha Marin tekee taidetyötänsä ihmisen kokoisesti ja ihmistä ensisijaisesti ajatellen, kaikki ihmisryhmät huomioiden. Hän tekee arvokasta työtä omassa yhteisössään ihmisten kulttuurihyvinvoinnin eteen.

Kulttuuriteko-palkinto myönnettiin Seminaarin taidekampus -hankkeelle

Ainutlaatuinen ja rohkea avaus yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa kulttuurin rahoitusta kavennetaan ja toimintaa supistetaan. Kulttuurihankkeen rahoittaminen elinvoimapuolen toimintana luo sektorirajat ylittävää yhteistyötä ja aitoa uskoa siihen, että kulttuuri on kaupungin elinvoimatekijä.

Seminaarin kampusalueelle perustetaan uusi yhteisöllinen esittävän taiteen keskus. Perustettava esittävän taiteen keskus toimii kajaanilaisen taiteen vapaan kentän päänäyttämönä sekä useiden harrastajaryhmien toimintaympäristönä. Tiloissa toimivat teatterin ammattiryhmä Vaara-kollektiivi, tanssin ammattiryhmä Routa Company, Kajaanin Harrastajateatteri sekä Kainuun lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttura. Myös muiden yhteisöjen ja taiteilijoiden sekä kulttuurin harrastajien toiminta samassa paikassa halutaan mahdollistaa.

Uusi esittävän taiteen keskus vahvistaa Kajaanin profiilia aktiivisena ja luovana kulttuurikaupunkina, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulttuurin kokijoille kuin tekijöille. Seminaarin taidekampus-hanke on merkittävä kulttuuri- ja elinvoimateko Kajaanille ja koko maakunnalle.

Kainuun ensimmäinen Kulttuurigaala järjestettiin viime vuoden joulukuussa Sotkamossa. Gaalan taustalla on ajatus vuosittain toteutettavasta ja Kainuun kunnissa vuorovuosin järjestettävästä kulttuurigaalasta. Gaalan pääyhteistyökumppanina toimii OP Kainuu.

Lisätiedot:

Anni Mikkelsson, teatterinjohtaja
p. 040 352 8003
anni.mikkelsson@kajaani.fi

Joni Kinnunen, projektikoordinaattori, Kainuun liitto
p. 044 797 4254
joni.kinnunen@kainuunliitto.fi