Oulu on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki (European Capital of Culture, ECoC).
Toiminnan keskeinen pääteema on kulttuuri-ilmastonmuutos ja Oulu2026:n tärkein tavoite on luoda ja tuoda kulttuuria, hyvinvointia ja elinvoimaa pohjoiselle alueelle. Kulttuuri-ilmastonmuutos yhdistää kulttuuria, taidetta ja teknologiaa yllättävälläkin tavalla, luo kohtaamisia ja synnyttää vuorovaikutusta.
Pohjoinen Suomi on eurooppalaisen kulttuurin näyttämö vuonna 2026 ja nyt on aika nostaa kulttuuri, kulttuurin tekijät ja taiteilijat arvoiseensa asemaan ja tunnistaa kulttuurin merkitys alueiden elinvoimalle. Euroopan kulttuuripääkaupungin asema on merkittävä koko Suomelle ja suomalaiselle kulttuurille.
Kulttuuripääkaupunkivuosi on täynnä kulttuurin juhlaa ja erityisesti pohjoisen Suomen kulttuuri näkyy laajasti Eurooppaan. Kulttuuripääkaupungin vaikutus yltää 39 kumppanikuntaan.
Yhdenvertainen Oulu2026 edistää moninaisuutta ja vahvistaa vähemmistöjen osallisuutta
Kajaanin kaupunki on mukana Yhdenvertainen Oulu2026 -hankkeessa. Hanke tukee kuntien, kolmannen sektorin kulttuuritoimijoita toteuttamaan kulttuuripalveluja yhdenvertaisesti Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Se tukee erityisesti vähemmistöryhmiä ja kulttuuripalvelujen ei-kävijöitä osallistumaan vahvemmin Oulu2026-kulttuuriohjelman suunnitteluun ja toteutukseen.
Lue lisää yhdenvertaisuushankkeesta Oulu2026-sivuilta
Kajaani valmistautuu kulttuuripääkaupunkivuoteen
Kajaani on yksi Oulu2026 toteutuksessa mukanaolevista 39 kunnasta, ja Kajaanista on monipuolinen kokonaisuus mukana Oulu2026-ohjelmassa.
Kajaanin Runoviikko on tapahtumana osa Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuotta. Runoviikko on yksi Rohkeasti reunalla -teeman kulttuuritapahtumista.
Kulttuuripääkaupunkivuoden aikana Kajaanin Runoviikko levittäytyy pohjoiselle alueelle, sillä vuoden 2026 Runoviikolle valittavia esityksiä viedään myös Kainuun muihin kuntiin. Lisäksi toteutetaan Runojuna-tapahtuma, jossa kesän esityksiä toteutetaan Helsinki-Kajaani-Oulu -välillä kulkevissa festivaalijunissa ja Kajaani-Oulu -reitin väliasemilla.
Kulttuuripääkaupunkivuoden Runoviikolle tilataan esitys, joka pohjautuu pohjoisen alueen runoperinteeseen, muinaisrunouteen, musiikkiin ja Suven runoilijoiden teksteihin. Esitys on keskeinen osa myös vuonna 2026 vietettävää Runoviikon 50-vuotis juhlavuotta.
Vuoden 2026 tapahtumaan pyritään saamaan myös kansainvälisiä ja kulttuurivähemmistöjä edustavia esiintyjiä. Kansainvälisyys ja yhdenvertaisuus huomioidaan ohjelmistossa entistä vahvemmin.
Runoviikon lisäksi Kajaani täydentää Oulu2026-ohjelmakokonaisuutta ekologisen jälleenrakentamisen teemoilla ja kiertävällä Tervan tie -esityksellä, luontoa ennallistavalla Ärjän taidefestivaalilla, Oulujärven höyrylaivateatterilla sekä yllättävällä tanssitaiteella.
Kajaanista mukana ovat seuraavat hankkeet:
- Taidetta ei tervaa! -hanke luo nuorille teatterintekijöille tilaa ajatella itseään kasvukeskusten ulkopuolella toimivina taiteilijoina osana käynnissä olevaa rakennemuutosta kohti kestävämpää yhteiskuntaa. Projektissa tutkitaan esittävän taiteen tekemistä ekologisena jälleenrakentajana sekä toteutetaan Oulu2026-alueella kiertävä Tervan tie -esitys. (Taidetta ei tervaa! Alueellinen esittävä taide ekologisena jälleenrakentajana: Kajaanin kaupunginteatteri)
- Kainuun upealle Ärjänsaarelle suunnitellaan taidefestivaali, joka on ekologisine lähestymistapoineen ehdotus toisenlaiseksi festivaaliksi, retkeileväksi ja luontoa ennallistavaksi tapahtumaksi. (Oulujärvi esittävän taiteen näyttämönä: Ärjän taidefestivaali ja Oulujärven höyrylaivateatteri: Kulttuuriosuuskunta G-voima / Vaara-kollektiivi, Kajaani)
- Tanssitaide tulee lähemmäksi ihmisten arkea ja yllättää Kajaanissa, kun tanssitekojen ja -teosten sarja tuo yhteen tanssintekijät ja tanssilajit ympäri kaupunkia ympäri vuoden. (Villit – Kajaani tanssin kaupunkina: Routa – Kajaanin tanssin edistämisyhdistys ry)
Lue lisää hankkeista: Kajaanista kolme uutta ohjelmakokonaisuutta mukaan Oulun kulttuuripääkaupunkivuoteen
Yhteystiedot
Jos yhteisösi kaipaa tietoa tai tukea yhdenvertaisuus- ja osallisuusasioissa, ota yhteyttä:
Minna Härkönen, koordinaattori
Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke, Oulun kulttuurisäätiö
minna.harkonen@oulu2026.eu
p. 040 185 5988