Hyppää sisältöön

Osallistuva budjetointi

Kajaanin kaupungin ilmakuva

Osallistuvassa budjetoinnissa (osbu) Kajaanin kaupungin asukkaat saavat ideoida, suunnitella ja äänestää siitä, miten kaupungin rahaa käytetään asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman parantamiseen. Osallistuva budjetointi on yhteiskehittämisen menetelmä, joka antaa asukkaille mahdollisuuden osallistua verovarojen käyttöön liittyvään suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Kajaanin kaupungin osallistuva budjetointi käynnistyy ideointivaiheella 10.4.2025. Onko sinulla loistoidea, joka tuo iloa ja yhteisöllisyyttä Kajaaniin? Mikä huippujuttu pitäisi toteuttaa Kajaanin 375vuotisjuhlavuoden kunniaksi? 

Vuoden 2026 osallistuvan budjetoinnin (osbu) teemana on “Kajaani 375 – Yhdessä”. Kajaanin kaupunki täyttää ensi vuonna 375 vuotta ja juhlavuoden teeman mukaisesti juhlavuosi tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa.

Nyt kannustamme kaupunkilaisia ideoimaan, kuinka kaupunki käyttää 50 000 euroa yhteisöllisyyden edistämiseen ja juhlavuoden juhlistamiseen. Tavoitteena on lisätä osallisuutta, vahvistaa yhteishenkeä ja tuoda näkyväksi Kajaanin elinvoimaa, luovuutta ja yhdessä tekemisen iloa. Ideat voivat liittyä esimerkiksi yhteisöllisiin tiloihin, erilaisiin tapahtumiin tai yhteisötaideteoksiin.

Ensimmäisessä vaiheessa kaupunkilaiset jättävät ideansa. Seuraavassa vaiheessa kaupungin asiantuntijat käyvät läpi kaikki ideat ja valitsevat jatkoon ideat, jotka täyttävät sovitut kriteerit. Kuntalaiset saavat äänestää jatkoon päässeistä ideoista mielestään parhaat – ja lopulta kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneen idean, joka sopii osallistuvan budjetoinnin 50 000 euron määrärahaan. Määräraha on myös mahdollista jakaa useamman ehdotuksen kesken.

Osallistuva budjetointi on Kajaanissa jo pysyvä käytäntö, jonka kautta on tähän mennessä toteutettu Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin alueiden uudistukset vuonna 2022, Kesäniemen uimarannan kehittäminen vuonna 2023, sekä Kaupunginlammen toimintapuisto vuonna 2024.

Jatkossa osallistuva budjetointi tullaan toteuttamaan joka toinen vuosi.

Ideoimalla voit vaikuttaa!

Eniten ääniä saanut idea toteutetaan osallistuvalla budjetoinnilla, mutta myös karsiutuneita ideoita hyödynnetään kaupungin kehittämisessä ja viedään eteenpäin osallistuvan budjetoinnin ulkopuolella! Kaikki karsiutuneet ideat asiantuntijoiden vastauksineen nähtävillä sähköisellä osallistuvan budjetoinnin alustalla.

Osallistuvan budjetoinnin hyödyt

  • Monipuolistaa asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia
  • Vahvistaa asukkaiden osallisuuden kokemusta
  • Tekee kaupungin prosesseja ja verovarojen käyttöä ymmärrettäväksi kaupunkilaisille
  • Yhdessä tekeminen vahvistaa asukkaiden yhteisöllisyyttä
  • Toteutettava projekti lisää alueen elinvoimaa ja asukkaiden hyvinvointia

Onko sinulla idea? Lähetä ideasi (avautuu 10.4.2025)

Osallistuvan budjetoinnin kriteerit

Katso alta osallistuvan budjetoinnin kriteerit. Vain kriteerien mukaiset ideat voivat edetä eteenpäin.

  • Idean tulee noudattaa Suomen lakia.​
  • Idean tulee olla kaupungin arvojen ja strategian mukainen.​
  • Idean tulee olla osallistuvan budjetoinnin teeman mukainen​.
  • Idean tulee olla kaupungin toimivallassa.​
  • Osallistuvasta budjetoinnista ei voi hakea avustusta kaupungin ulkopuolisille tahoille, esimerkiksi järjestön tai yrityksen toimintaan.​
  • Ideoista ei makseta palkkioita.​
  • Toteutettavan idean tulee olla kaikkien kaupunkilaisten käytössä.​
  • Osallistuvaa budjetointia ei voi käyttää pitkäaikaisesti palkkakuluihin, eikä idean toteutus voi vaatia pitkäaikaista työntekijäresurssia.​
  • Idean toteutus ei voi vaatia jatkuvia suuria ylläpitokustannuksia.​
  • Osallistuvalla budjetoinnilla ei voida suoraan lisätä lakisääteisen toiminnan rahoitusta tai avustaa organisaatioita.​
  • Kaupunki vastaa äänestyksessä valittujen ehdotusten toteutuksesta. Toteutuksessa voidaan kuitenkin tehdä yhteistyötä yhteisöjen, yritysten tai asukkaiden kanssa.​
  • Jos ehdotukselle on jo varattu rahoitus kaupungin talousarviossa, se ei etene äänestykseen.​
  • Idean tulee olla toteutettavissa aina kyseisen osallistuvan budjetoinnin vuoden aikana.
  • Osallistuvan budjetoinnin määräraha on 50.000 euroa. Määräraha on mahdollista jakaa useamman ehdotuksen kesken.

Vuoden 2026 osallistuvan budjetoinnin vaiheet ja aikataulu

Mikä on osallistuva budjetointi?

Osallistuva budjetointi on yhteiskehittämisen menetelmä, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan suunnitteluun ja päätöksentekoon. Osallistuvan budjetoinnin toteuttamiseen on monia tapoja, ja sitä voidaan käyttää monenlaisten tarpeiden ja ongelmien ratkaisemisessa. Menetelmä on käytössä monella paikkakunnalla Suomessa sekä eri puolilla maailmaa.

Osallistuva budjetointi Kajaanissa Ohita upotus: Osallistuva budjetointi Kajaanissa

Osallistuvan budjetoinnin aikaisemman kohteet

Osallistuvasta budjetoinnista on tullut Kajaanissa jo pysyvä käytäntö, jonka kautta on tähän mennessä toteutettu toimintapuisto Kaupunginlammen läheisyyteen vuonna 2024, Kesäniemen uimarannan kehittäminen vuonna 2023, sekä Vimpelinlammen ja Pieni-Vimpelin alueiden uudistukset vuonna 2022.

Yhteystiedot