Hyppää sisältöön

Liikuntaa, tapahtumia ja messuja - 40-vuotias Kajaanihalli on todellinen monitoimiareena

Vapunpäivänä 1.5.2024 tulee täyteen tasan 40 vuotta Kajaanihallin avaamisesta. Juhlapäivän kunniaksi tälle sivulle on koottu tietoa monipuolisen hallin historiasta ja nykypäivästä. Kajaanihallilla järjestetään 4.6.2024 synttäritapahtuma, johon jokainen on tervetullut juhlistamaan Kajaanihallin neljäkymmenvuotista taivalta.

Kajaanin liikuntahalli -hanke laitettiin vireille vuonna 1979. Tuolloin Kajaanissa ei ollut muita mitat täyttäviä saleja kuin Vuohengin koulun sali. Liikuntahallin suunnittelu ja rakentaminen kesti neljä vuotta ja hallin hinnaksi tuli noin 27 miljoonaa markkaa. Hallin suunnittelussa pyrittiin ottamaan huomioon mahdollisimman monen lajin toivomukset erityisryhmiä unohtamatta. Liikuntahallin suunnitteli ARKTON suunnitteluryhmä Oy Oulusta (Insinöörityö Oy).

Ote Koti-Kajaanista 7.9.1983.

Kajaanin liikuntahalli avattiin 1.5.1984. Hallin ensimmäiset työntekijät olivat hallimestarit Esa Alasalmi, Aimo Juntunen ja Heikki Ovaska. Puhtaanapidosta vastasivat Airi Mikkonen, Kaija Leinonen, Eine Hämäläinen ja Marja-Liisa Kemppainen. Liikuntasihteerinä toimi Jouko Launonen.

Liikuntahallin sijaintiin on ollut vaikuttamassa Oulun yliopiston mukana olo niin rahoituksessa kuin rakennuttamisessakin. Valtion ja yliopiston asettamana ehtona oli, ettei liikuntahalli voi sijoittua fyysisesti 450 metriä kauemmaksi yliopistokeskuksesta. Yliopisto omisti liikuntahallin yhdessä Kajaanin kaupungin kanssa. Kajaanin opettajankoulutuslaitoksessa (OKL) alkoi tuolloin myös liikunnanopettajien koulutus yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa, joten liikuntatiloille oli yliopistolla tarvetta. Liikuntahallia hallinnoimaan perustettiin liikuntahallitoimikunta, johon yliopisto ja kaupunki nimesivät jäsenensä. Toimikunta päätti yhdessä liikuntahalliin liittyvistä käytännön asioista.

Suomen valtio omisti liikuntahallista 23 prosentin osuuden. Kun Oulun yliopisto lakkautti Kajaanin opettajankoulutuslaitoksen, liikuntahallin käyttösopimus irtisanottiin ja valtion omistusosuus hallista siirtyi Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle. Vuonna 2016 Suomen Yliopistokiinteistöt Oy ilmoitti, että se on valmis myymään omistusosuutensa hallista yhdellä eurolla Kajaanin kaupungille. Nykyään Kajaanin kaupunki on hallin ainoa omistaja.

Kun Kaukametsääkään ei vielä 1980-luvun alkupuolella ollut, Kajaanista puuttui tapahtumapaikka tuolloisille suurille tapahtumille kuten Kainuun Jazzkeväälle ja Sana ja sävel -tapahtumalle. Kajaanin liikuntahalli rakennettiin täyttämään myös tätä tarvetta. Hallin akustiikka on suunniteltu palvelemaan myös erilaisia tapahtumia, ja tämän vuoksi kattorakenteet ovat liikuntahallille poikkeukselliset. Liikuntahallin katsottiin soveltuvan myös erilaisten messujen järjestämiseen. Esimerkiksi koiranäyttelyitä eli perinteisiä Tamminäyttelyitä järjestettiin alkuun myös liikuntahallilla, paikalla saattoi parhaimmillaan olla jopa tuhat koiraa.

Liikuntahallin ensimmäinen tapahtuma oli vuoden 1984 Kalevan kisojen yhteydessä järjestetty kaupungin vastaanotto. Myöhemmin halli on saanut todistaa monenlaista juhlaa, esitystä ja kisaa sekä arvovaltaisten vieraiden vierailuja. Liikuntahallissa on järjestetty esimerkiksi keskustapuolueen puoluekokous vuonna 1988, jolloin hallille hankitut 5 000 muovituolia tulivat hyvään tarpeeseen. Liikuntahallissa on vietetty myös sotaveteraanien valtakunnallinen juhla, jossa mukana olivat tasavallan presidentti Martti Ahtisaari ja silloinen pääministeri Paavo Lipponen.

Monipuoliset kenttätilat

Kajaanin liikuntahallilla oli alusta alkaen hyvin monipuoliset kenttätilat. Halli oli jaettu ykkös- ja kolmoskentät käsittäneeseen isoon saliin sekä viitos- ja kuutoskenttien muodostamaan pieneen saliin. Neloskenttä oli varattu koululiikuntatilaksi. Hallissa oli tilaa esimerkiksi kori- ja lentopallon sekä sulkapallon harrastamiseen. Koululiikuntaa varten hallista löytyi muun muassa rekkitanko, renkaat ja köysi sekä lasten tasapaino- ja kiipeilytelineet. Sekä ison että pienen salin puolella oli mahdollista pelata myös tennistä.

Hallin alkuperäinen lautaparketti aiheutti alkuvaiheessa harmia, ja se jouduttiin uusimaan jo vuonna 1985. Parketti ei kestänyt lämmönvaihtelua ja siihen tuli sälöjä, jotka alkoivat irtoilemaan.

Ison salin päässä oli paikalta nykyisinkin löytyvä voimisteluosa volttimonttuineen. Salien takana oli juoksurata, jonka voimisteluosan puoleisesta päästä löytyi syvennys yleisurheilun hyppylajeille. Liikuntahalliin oli suunnitteluvaiheessa toiveena saada salien ympäri kiertävä juoksurata. Hallista olisi kuitenkin pitänyt rakentaa huomattavasti suurempi, ja tällöin myös kustannukset olisivat nousseet selvästi, joten kiertävä rata jäi toteuttamatta. Heittoharjoitteluosastossa sijaitsivat verhoillut paikat kuulan-, kiekon-, moukarin- ja keihäänheittoa varten. Testaushuone sijaitsi kuntosalin yhteydessä.

Lajien suosionmuutoksien ja uusien lajien tulemisen myötä liikuntahallin varustelut ja kenttämerkinnät ovat vuosien aikana jonkin verran muuttuneet. Myös joidenkin tilojen käyttötarkoitus on vaihtunut. Pääurheilulajit olivat aikoinaan lentopallo ja koripallo. Nykyään suosittuja lajeja ovat muun muassa salibandy, sulkapallo, telinevoimistelu ja lentopallo.

Liikuntahallista Kajaanihalliksi

Liikuntahallin nimi muutettiin Kajaanihalliksi 2.5.2000. Nimenmuutosta perusteltiin muun muassa sillä, että halli palvelee laajoja kansalaisryhmiä varsinaisen liikuntakäytön lisäksi. Tuolloin todettiin, että halli on hyvin suurten joukkotapahtumien luonteva ympäristö ja hallissa järjestetyt tapahtumat ovat tuoneet suuria vierailijamääriä Kajaaniin. Todettiin, että uusi nimi kuvaa paremmin hallin monitoimiluonnetta ja antaa hallia tuntemattomalle ihmiselle oikean kuvan tiloista.

Tänä päivänä Kajaanihalli toimii edelleen monipuolisena liikunta-, tapahtuma- ja messupaikkana sekä urheiluseurojen harraste- ja kilpailupaikkana. Kajaanihalli näyttäytyy läpi vuoden erilaisten tapahtumien areenana tarjoten elämyksiä niin liikunnan- kuin kulttuurinnälkäisille.

Kajaanihallin perinteisiä tapahtumia ovat olleet vierailevien esiintyjien lisäksi esimerkiksi Harrastemessut, Antiikki- ja keräilymessut, Joulutori ja etenkin lapsia kiinnostanut Matelijanäyttely. Suositut Suurkirppikset kokoavat Kajaanihallin edelleen täyteen kirpputorihenkeä pari kertaa vuodessa. Suurkirppiksen järjestelyistä vastaavat kajaanilaiset urheilu- ja liikuntaseurat.

Kajaanihallin perinteinen Suurkirppis 27.4.2024.

Kajaanihalli on toiminut myös monien arvokisojen näyttämönä. Esimerkiksi vuonna 2018 Kajaanin Juntta isännöi Kajaanihallissa Juniorien (alle 20 v.) ja kadettien (alle 17 v.) kreikkalais-roomalaisen painin ja vapaapainin nuorten pohjoismaisia mestaruuskilpailuja. Kisoihin osallistuivat myös Viro, Latvia ja Liettua.

Kokonaispinta-alaltaan 5700 m2 kokoinen halli on helposti muunneltavissa erilaisiin tapahtumiin. Liikuntasalin kentät voidaan avata yhtenäiseksi tilaksi suurten tapahtumien ajaksi. Kuuteen osaan jaettavissa kenttätiloissa harrastetaan perinteisten palloilulajien lisäksi esimerkiksi ryhmäliikuntaa ja pöytätennistä. Lisäksi hallista löytyvät muun muassa pickleball-välineet, futsal-maalit, siirrettävät korit koripalloiluun sekä kiinteitä ja siirrettäviä jousiammuntatauluja.

Vuonna 2018 Kajaanin Juntta isännöi Kajaanihallissa nuorten pohjoismaisia painin arvokisoja.

Uudistetun valaistuksen ansiosta hallin valot saadaan säädettyä sopivasti lajiin kuin lajiin. Kenttien yhteydessä sijaitsee kahdeksan pukuhuonetta suihkutiloineen. Hallissa työskentelee liikuntapaikkamestari, kolme hallimestaria ja yksi toimitilahuoltaja. Kajaanihallista löytyy myös kuntosali sekä tilat yleisurheiluun, telinevoimisteluun, musiikkiliikuntaan ja kamppailulajeihin. Telinevoimistelutila volttimonttuineen on myös suosittu syntymäpäivien juhlintapaikka luentosalitilaan yhdistettynä.

Kajaanihalli on palvellut erinomaisesti kävijöitään jo 40 vuoden ajan, mutta ikä alkaa väistämättä näkyä jo rakenteissa. Uusien lajien ja eri lajien suosion muutosten myötä myös tilaratkaisut tarvitsisivat tarkastelua.

Kajaanihallin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kaupunginlammen monitoimikenttä, joka valmistui kesällä 2019. Alueelta löytyy kuntosalilaitteita ja kesäisin käytössä on vuorokauden ympäri myös merikontti, josta löytyy vapaita painoja, kahvakuulia sekä kyykkyhäkki. Kesäisin alueelta löytyy lisäksi pienpelikaukalo, pickleball-kenttä, tennis- ja koripallokenttä ja skeittiparkki. Lisäksi lammen ja Kajaanihallin välissä sijaitsee kaksi beachvolley-kenttää.

Lähteet:

  • Kajaanin kaupunginarkisto ja kaupungin verkkosivut
  • Pyykkönen Satu: Kaupunginlampi ja Kajaanihallin ympäristö kajaanilaisten lähiliikunta- ja virkistysalueina. Matkailuoppaan peruskurssi 2018-2019.Kaukametsän opisto.
Kajaanihallissa järjestetään monenlaisia tapahtumia.