Hyppää sisältöön

Pohjoistuulen metsä

Sanni Seppo: Kuusten tanssi, 2015

”Olemme niin tottuneita ihmisen muokkaamiin maisemiin, että luonnontilaisen metsän kasvot uhkaavat kadota mielestämme.” 
Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo

Pohjoistuulen metsä on Ritva Kovalaisen ja Sanni Sepon valokuvataiteelliseen tutkimukseen perustuvan metsätrilogian päätösosa, jossa kolmekymmenvuotinen työ metsäaiheiden parissa kiteytyy. Trilogian aiemmat osat ovat suomalaista metsämytologiaa luotaava Puiden kansa (1997) ja metsätalouden varjopuolia kuvaava Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009). Pohjoistuulen metsä on kuvaus luonnonmetsistämme elämää ylläpitävänä monimuotoisena tilana. Se kuvaa niitä rikkaita ekosysteemejä, joita pohjoiset havumetsämme parhaimmillaan ovat. Näyttelyssä käsitellään myös metsäluonnon uhanalaistumista ja häviämistä.

Jo vuosien ajan Kovalainen ja Seppo ovat kulkeneet viimeisissä koskemattomissa luonnonmetsissä Lapin perukoilla sekä itäisellä rajalla ja kuvanneet metsien muutosta. Kovalaiselle ja Sepolle taide on aktivismin ja luonnonsuojelutyön väline. Näyttelyn valokuvien ja videoteosten kautta tavoite on lisätä ymmärrystämme ja haastaa vallitsevaa käsitystämme metsästä. Metsä on suomalaisille ylpeyden aihe ja hyvinvoinnin lähde. Mutta mistä oikeastaan puhumme, kun puhumme suomalaisesta metsästä? Harvalla meistä on ollut mahdollisuutta kokea metsää, joka olisi saanut kasvaa omilla ehdoillaan vuosisatojen ajan ja jota rikkaat eliöyhteisöt hallitsevat. Olemme tottuneet puhumaan metsästä tarkoittaen talousmetsää, jota ihminen muokkaa, vaikka tärkeää olisi tunnistaa ero luonnonmetsän ja talousmetsän välillä.

Luonnonmetsä tarkoittaa metsää, jossa eri-ikäiset ja erilajiset puut ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta ja jotka ovat tuhansien kasvien, sienten, eläinten, alkueliöiden, arkkien ja bakteerien muodostamia eliöyhteisöjä. Valtaosa metsistämme on tehometsätalouden takia muuttunut olennaisesti erilaisiksi kuin mitä ne olisivat luonnostaan. Luonnontilaisia eli koskemattomia metsiä on metsistämme enää vain noin 1 %. Metsiä, joissa ihmistoiminnan vaikutus ei ole ratkaisevasti muuttanut luonnonmetsän rakennetta ja lajistoa, on vielä jäljellä hiukan enemmän, mutta nekin hupenevat hakkuissa.

Ritva Kovalainen (s.1959) on kemiönsaarelainen valokuvataiteilija, joka on tehnyt useita kirjoja, lyhytelokuvia ja näyttelyitä teemanaan erityisesti ihmisen suhde luontoon.  
 
Sanni Seppo (s.1960) on helsinkiläinen valokuvataiteilija, joka kertoo töissään yhteisöjen aktiivisuudesta puolustaa oikeuksiaan, ihmisen ja luonnon suhteesta sekä hauraista unelmista elää omansalaista elämää. 

Ritva Kovalainen & Sanni Seppo: Pohjoistuulen metsä 
14.9. – 10.12.2023 
Kajaanin taidemuseo, Linnankatu 14, Kajaani 

Näyttelyn tapahtumia

  • Su 8.10. klo 10-14
    Lasten kanssa taidemuseoon!
    Kajaanin varhaiskasvatuksen Silmu-yksikön Elina ja Kati vierailevat näyttelyssä metsänkuninkaan tyttärinä. Tule mukaan seuraamaan tytärten touhuja ja tutustumaan näyttelyyn!
  • Su 15.10. klo 14 alkaen
    Taiteilijatapaamisessa Sanni Seppo
  • 18.10. klo 13
    Peruuntunut: Avoimessa Kiertävän ympäristökoulun työpajassa tutustutaan Suomen luonnonmetsiä käsittelevään Pohjoistuulen metsä -valokuvanäyttelyyn, minkä jälkeen kävellään Pöllyvaaraan.
    Ilmoittautuminen 17.10. mennessä info@kulttura.fi
    Lisätietoja Kiertävästä ympäristökoulusta
  • Ke 15.11. klo 18-19
    Yleisöopastus näyttelyyn.
  • R a u h a s s a
    improvisoitu musiikkiesitys
    su 19.11. klo 13
    ke 22.11. klo 18
    ke 29.11. klo 18
    kesto n. 1 tunti
    www.vaarakollektiivi.fi
  • Ke 22.11. klo 11-15:30
    Lasten kanssa taidemuseoon!
    Kajaanin varhaiskasvatuksen Silmu-yksikön Elina vierailee näyttelyssä metsänkuninkaan tyttärenä. Tule mukaan seuraamaan, kuinka metsäntytär vaeltelee näyttelyssä ihastellen, tarkkaillen ja tuumaillen. Metsäntytär vaihtaa myös mielellään ajatuksia kanssasi.
  • Su 26.11. klo 11-14
    Väriä ja valoa -taidetyöpaja 0-2 -vuotiaille vauvoille ja taaperoille
    Pajaohjelmassa: Värien sekoittelua koko keholla (ilman sotkua), yhteistaideteos luonnonmateriaaleista, valotaidelaatikko, jälkiä hopeapaperiin. Osallistua voi oman aikataulun mukaan lyhyemmäksi tai pitemmäksi aikaa. Ohjaajana toimii TaM Sanna Diukman. Pajaan on vapaa pääsy. Yhteistyössä Kulttura ja Kainuun liitto.

Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Avoinna

su, ma, ti 10-17

ke 11-19

to 10-17

pe 10-14

la suljettu

Poikkeukset

5.12. itsenäisyyspäivän aatto 10-15
6.12. itsenäisyyspäivä suljettu