Juho Karjalainen: Alaston (selkä), 1989, akvatinta
Taidegraafikko Juho Karjalainen syntyi vuonna 1947 Säräisniemellä Oulujärven länsilaidalla ja vietti siellä lapsuutensa. Jo kouluikäisestä lähtien hän oli kiinnostunut metalligrafiikasta ja vuonna 1970 hän aloitti opinnot Suomen Taideakatemian koulussa, jossa toisen vuoden opetusohjelmassa oli mukana taidegrafiikka.
Vuonna 1978 Karjalainen aloitti kolmivuotisen Keski-Suomen läänintaiteilijuuden ja hänen tehtäväkseen tuli perustaa eurooppalaistyylinen grafiikan työpaja. Karjalainen aloitti myös noihin aikoihin oman vaativan akvatintasovelluksen kehittämisen. Vuonna 1980 Karjalainen palasi perheineen Helsinkiin ja opetti Taideakatemian koulussa serigrafiaa ja litografiaa. 1980-luvun puolivälissä perhe muutti Vehkalahdelle, minkä jälkeen Karjalainen opetti Taideteollisessa korkeakoulussa jaksoittain ja toimi vuonna 1991 Porin taidekoulun rehtorina.
Marraskuun kokoelmateoksen valinta tapahtui Kainuun ammattiopiston järjestämässä HyvinvointiVirtaa-tapahtumassa. Tapahtuman osallistujat saivat äänestää taidemuseon esittelypisteellä omaa suosikkiaan neljästä eri vaihtoehdosta. Selkeäksi suosikiksi nousi Juho Karjalaisen Alaston (selkä) teos, jota äänesti 46 henkilöä sadasta.
Äänestykseen osallistuneiden perusteluja omasta valinnastaan:
Tunteileva kuva, hienosti piirretty ja toteutettu. – Tosi kaunis. Yksinkertainen. – Se on herkkä ja vangitseva, miellytti eniten silmää. – Vähäsen synkkä, josta vain tykkään. – Pelkistetty, intiimi, kertoo tarinan. – Koskettava, pysäyttävä. – Koska oli tosi kaunis. – Yksinkertainen, mutta samalla puhutteleva. Miten niin vähällä voi kuvata erilaisia tunteita? – Koska minusta se näyttää ukrainalaiselta lapselta, joka näki sodan. – Koska hän näyttää yksinäinen.
Karjalaisen tuotannossa keskeistä on ollut ihmisen kuvaaminen: alaston, poispäin kääntynyt ihmisvartalo, joka on syventynyt omiin ajatuksiinsa unohtaen ympäröivän maailman. Myöhemmin mukaan ovat tulleet ilmaisuvoimaiset pilvitutkielmat sekä mytologiset teemat ja eläinaiheet. Lapsuuden muistot ja kokemukset Oulujärven rannoilla ovat tuoneet mukanaan kuva-aiheisiin miehen, veneen ja ruuhen.
Yksinkertaistava mustavalkoisuus ja niukka väriskaala ovat Karjalaisen teoksissa harkittu valinta. Muutamat mustan lisäksi käytetyt värit ovat kertovia elementtejä ja niillä on vahva merkitys taiteilijalle. Mustan värin ja valkoisen paperin välillä on runsas skaala harmaan sävyjä, joista muodostuu pehmeästi liukuvat valot ja varjot.
Kansainvälisillä ja kotimaisilla palkinnoilla palkittu taiteilija on saanut mm. Ars Fennica -tunnustusstipendin vuonna 1996 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2010. Vuonna 2005 Karjalainen nimitettiin taiteilijaprofessoriksi.