Kainuun Museon kokoelmapalvelut
Kainuun Museon kokoelmat koostuvat esine- ja valokuvakokoelmista sekä museoarkistosta ja arkistokirjastosta. Museon kokoelmat ovat karttuneet pääosin lahjoituksina. Museon tallennustoiminta painottuu oman alueen eri elämänalueiden ja -ilmiöiden tallentamiseen. Museon kokoelmiin otetaan aineistoa, jolla on yhteys Kainuuseen, esimerkiksi valmistuksen tai käytön kautta, ja joka kuvastaa kainuulaista arkipäiväistä elämää eri vuosikymmeninä.
Kainuun Museon esinekokoelmat ovat saaneet käyttöönsä uusia säilytystiloja 2022. Kokoelmien siirrot ja järjestäminen eri tilojen kesken toteutetaan useamman vuoden aikana museon muun toiminnan ohessa. Tämän takia museon kokoelmapalveluissa on ajoittain katkoksia.
Tämä tarkoittaa, että Kainuun Museo ottaa vastaan esine- ja arkistolahjoituksia hitaammalla tahdilla muuttotyön ohessa. Ajoittain voi olla katkoksia, jolloin lahjoituksia ei pystytä lainkaan ottamaan vastaan ja lahjoituksia otetaan rajoitetummin museon kokoelmapuutteita painottaen. Rajoitukset eivät koske valokuvapalveluita, jotka toimivat normaalisti myös muuton ajan. Esine- ja arkistokokoelmapalveluiden muutoksista tiedotetaan uudelleen tilanteen muuttuessa ja muuton lopun häämöttäessä.
Esinekokoelma
Museon esinekeruu alkoi heti Kainuun museoyhdistyksen perustamisen jälkeen vuonna 1930. Yhdistys antoi kahdelle stipendiaatille, Salomo Pulkkiselle ja Vietti Toloselle, tehtäväksi suorittaa keräystä eri puolilla Kainuuta. Lisäksi museon esinekokoelma karttui Pohjois-Pohjalaisen Osakunnan kotiseuturetkikunnan ansiosta vuonna 1937. Aluksi pääpaino esinekokoelman kartuttamisessa oli vahvasti talonpoikaisessa kulttuurissa, kuten vanhoissa maatalousvälineissä.
Museotoiminnan siirtyessä yhdistykseltä kaupungille vuonna 1977 esinekokoelmassa oli hieman yli 3000 tallennetta; nykyisin esinekokoelma käsittää yli 21 000 objektia. Esinekokoelmat ovat myös monipuolistuneet viime vuosikymmeninä ja kokoelmiin on otettu esimerkiksi kaupunkikulttuuriin kuuluvaa aineistoa sekä lähivuosikymmenten esineistöä.
Arkistokokoelma
Museon arkistoaineisto koostuu muun muassa erilaisten yhdistysten ja yhteisöjen sekä yksityisten henkilöiden asiakirja-aineistoista. Nykyään tällaiset asiakirja-aineistot ohjataan kuitenkin mieluummin kaupunginarkiston yhteydessä toimivaan kotiseutuarkistoon, johon on tallennettu koko Kainuun maakuntaa koskevaa aineistoa sekä yhteisöiltä että yksityisiltä henkilöiltä. Museokin tallentaa silti edelleen esimerkiksi erilaisia painotuotteita (kutsuja, mainoksia jne.), joiden lisäksi arkistokokoelmaan kuuluu arkistokirjasto, jossa on erilaisia vanhoja julkaisuja (kirjoja ja pienpainatteita).