Hyppää sisältöön
Mies kävelee nahkainen työsalkku kädessä

Työllisyysavustukset

Työllisyysavustusta voi hakea yhdistys, jonka toimipaikka on Kajaani tai yhdistys, jonka säännöllinen toiminta sijoittuu Kajaaniin. Avustettavan toiminnan tulee edistää kajaanilaisten pitkäaikaistyöttömien työnhakijoiden työllistymistä ja osaamisen vahvistamista. Erityisenä painopisteenä ovat nuorten ja vieraskielisten työnhakijoiden tukeminen avoimille työmarkkinoille ja koulutukseen.

Hakeminen

Kajaanin kaupungin Työllisyysjaoston myöntämät työllisyysavustukset vuodelle 2025 olivat  haettavana 18.11.2024 -1.12.2024.

 

Työllisyysavuspäätökset v.2025
  • Lomakkeen aikakatkaisu keskeyttää istunnon, jos lomake on käyttämättä yli 30 min. Tallennathan lomakkeen välillä Tallenna keskeneräisenä -painikkeella, mikäli täyttäminen kestää kauemmin.

    Sähköisesti lähetetyn lomakkeen käsittelyä voit seurata kirjautumalla sähköisen asioinnin palveluun. Asiointipalvelusta voit myös tallentaa ja tulostaa hakemuksesi tiedot.

    Päätös lähetetään pelkästään sähköisesti hakemuksessa annettuun sähköpostiosoitteeseen.  Jos hakemuksen täyttäminen sähköisesti ei ole mahdollista, ota yhteyttä työllisyyspalveluihin.

Työllisyysavustuksien myöntämisperusteet

Työllisyysavustusta voidaan myöntää yhdistykselle, jonka toimipaikkana on Kajaani tai yhdistykselle, jonka säännöllinen toiminta sijoittuu Kajaaniin. Avustettavan toiminnan tulee edistää kajaanilaisten työnhakijoiden työllistymistä ja osaamisen vahvistamista. Erityisenä painopisteenä on nuorten ja vieraskielisten syrjäytymisen ehkäisy ja tukeminen työhön ja koulutukseen.

Avustusta myönnetään jäljempänä esitettyihin toimenpiteisiin ja niistä syntyviin henkilöstön palkkauskustannuksiin, hankkeiden omarahoitusosuuteen ja tilavuokrakustannuksiin. Avustukset myöntää Kajaanin kaupunginhallituksen työllisyysjaosto.

Avustusta voi käyttää hankkeen omarahoituksen osuuteen, mikäli hankkeen tavoitteena on edistää kajaanilaisia työnhakijoita etenemään kohti avoimia työmarkkinoita. Hankkeiden rahoitusta ei tarvitse erikseen käsitellä kaupunginhallituksen työllisyysjaostossa, vaan hanketta hakiessa ollaan yhteydessä työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluihin sekä tehdään aiesopimus kaupungin kanssa.

Avustus kohdistuu vuonna 2025 toteutettavaan toimintaan.

Avustettavan toiminnan on edistettävä Kajaanin kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden tavoitteita. Avustuksia myönnettäessä arvioidaan paikallista työllisyyden edistämistä ja yhdistysten toimintaa kokonaisuutena.

Työllisyysjaoston kautta jaettava avustussumma vuonna 2025 on yhteensä 150 000 euroa

Tästä 100 000 euroa jaetaan avustusta hakeneiden yhdistysten kesken toiminnan tukemiseen kertamaksuna. Avustus maksetaan heti toiminnan alkaessa.

50 000 euroa jaetaan niiden yhdistysten kesken bonuspalkkioina jälkikäteen, jotka ovat todistettavasti edistäneet asiakkaita kohti avoimia työmarkkinoita. Yhdistyksen tulee seurata asiakkaiden etenemistä kohti avoimia työmarkkinoita ja esittää raportit.

Toimenpiteet, joita avustuksella toivotaan erityisesti tuotettavan:

  • Ura- työnhakuvalmennusten tuottaminen kaikille työnhakijoille (työkokeilupaikan tai avoimen työpaikan etsiminen avoimilta työmarkkinoilta nykyaikaisin työnhakukanavin ja -menetelmin)
  • Eri toimialoihin ja yrityksiin tutustumista ja opintomahdollisuuksien sekä opintojen rahoittamisen selvittämistä
  • Yrittäjyysvalmennusta
  • Erityisesti nuorten ja vieraskielisten asiakkaiden cv-työpajat ja henkilökohtainen työhönvalmennus (nykyaikaiset työnhakuasiakirjat – erilaiset hakemukset ja cv:t, esim. sähköiset hakemusalustat ja videohakemukset, oman osaamisen tunnistaminen ja markkinointi, menestyminen työhaastattelussa)
  • Digitaidot ryhmiä kaiken ikäisille ja vieraskielisille myös (työmarkkinatorin käytön opastusta, sähköisen asioinnin opastusta ja digitaalisten osaamiskartoitusten käyttöönottoa)
  • Suomen kielen toiminnallisia ryhmiä, joissa vieraskieliset pääsevät harjoittelemaan työelämän sanastoa yhdessä valtaväestön työnhakijoiden kanssa keskustellen

Avustusta voi käyttää edellä mainittujen ryhmien toiminnan järjestämisestä syntyviin kuluihin (henkilöstön palkkauskuluihin, materiaaleihin, vuokriin jne.) Hakemuksessa tulee kuvata mahdollisimman tarkasti näiden toimenpiteiden tuottaminen ja millaisia valmiuksia yhdistyksellä on toimenpiteitä tuottaa.

Hakemuksessa on eriteltävä miten näitä toimenpiteitä tullaan järjestämään yhdistyksessä ja mille asiakaskohderyhmille.

Yhdistysten avustettavan toiminnan sisältöä arvioidaan mm. seuraavista näkökohdista:

  • LAATU (suunnitelmallisuus, tavoitteellisuus, vaikuttavuus, jatkuvuus, kehittämistoiminta, nuoriin tai vieraskielisiin kohdistuvat toimenpiteet)
  • LAAJUUS (alueellinen merkitys, osallistujien määrä, yhteistyö muiden toimijoiden kanssa)

Asiakasmäärä ei ratkaise yksikseen, vaan toiminnan laatu ja vaikuttavuus on kaiken keskiössä.

Avustettavien yhdistysten kanssa neuvotellaan tarkemmin avustettavan toiminnan sisällöistä, tavoitteista ja alustavasta avustussummasta. Avustettavien yhdistysten kanssa laaditaan kumppanuussopimus ja avustettavaa toimintaa seurataan ja kehitetään yhdessä.

Seurantaan liittyvistä menettelyistä sovitaan tarkemmin kumppanuussopimuksessa. Avustusta ei myönnetä samaan toimintaan, jonka kaupunki on kilpailuttanut, jota kaupunki ostaa hakijalta tai johon kaupunki muuta kautta myöntää avustusta. Avustusta ei myönnetä toimintaan, jonka tarkoituksena on taloudellinen voitto tai mainonta.

Avustusta voidaan myöntää yhdistykselle, joka on toiminut vähintään yhden toimintavuoden ennen avustuksen hakemista. Työllisyysavustusta haettaessa hakijan tulee ilmoittaa samaan tarkoitukseen muualta haetut ja/tai saadut avustukset ja tuet. Avustettavien yhdistysten tulee noudattaa toiminnassaan voimassa olevia lakeja ja asetuksia, hyviä tapoja sekä yleisesti hyväksyttyjä eettisiä periaatteita ja avustettavan toiminnan tulee olla yhdistyksen sääntöjen mukaista.

Maksatus ja seuranta

Työllisyysjaoston päätös työllisyysavustuksista lähetetään hakijoille sähköpostilla. Myönteisessä päätöksessä mainitaan avustuksen suuruus. Avustuksen maksatuskäytännöt ja mahdolliset erityisehdot kirjataan kumppanuussopimukseen.

Bonuspalkkio maksetaan jokaisesta työllistymisestä tai tutkintoon johtavista opintojen aloituksesta. Yhdistykselle maksetaan 500 euron lisä, mikäli se pystyy todistamaan, että työnhakija on työllistynyt/aloittanut tutkintoon johtavat opinnot heillä ollessaan tai heidän toimenpiteensä tuloksena. Bonus maksetaan, kun työn vastaanottamisesta taikka opintojen aloituksesta on kulunut vähintään neljä kuukautta.

Työn tulee olla aina työssäoloehdon täyttävä työ. Bonusta maksetaan niin kauan kuin määrärahaa on jäljellä eli 100 ensimmäisestä asiakkaasta.

Yhdistyksen tulee lähettää Kajaanin kaupungille salattuna sähköpostina/turvapostilla mahdolliset todistukset liitteeksi ja selvitys tyollisyyspalvelut@kajaani.fi Tämän jälkeen tarkistetaan asiantuntijan asiakasjärjestelmästä, onko henkilö työssä/koulutuksessa ja voidaanko palkkio maksaa. Palkkion maksusta yhdistys tekee verkkolaskun, kun selvitykseen on kuitattu.

Yleiset avustuksen myöntämisehdot

  1. Avustuksia myönnettäessä kiinnitetään huomiota avustettavan toiminnan työllisyysvaikutuksiin ja sen tuomaan lisäarvoon kaupungin työllisyys- ja kansainvälisyyspalveluiden lakisääteisten tehtävien tukemisessa
  2. Avustettava toiminta toteuttaa Kajaanin kaupungin strategian ja elinvoimaohjelman tavoitteita
  3. Yhdistys esittää realistisen arvion siitä, kuinka paljon kohderyhmän asiakkaita toiminnalla voidaan tavoittaa
  4. Yhdistys esittää realistisen arvion siitä, kuinka suuri osuus (%) toimintaan osallistujista etenee kohti avoimia työmarkkinoita taikka tutkintoon johtavaa koulutusta
  5. Yhdistys kuvaa mahdollisimman konkreettisella tasolla toimenpiteet ja menetelmät ja miten toimintaa aiotaan seurata ja arvioida asetettujen tavoitteiden saavuttamista
  6. Avustuksia myönnetään vain, jos hakijan toiminta ja rahoitussuunnitelmat sekä toimintaperiaatteet ovat sellaiset, että kaupunki voi ne hyväksyä.
  7. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua Kajaanissa asuviin työnhakijoihin
  8. Avustuksia ei myönnetä järjestöille siinä tarkoituksessa, että nämä jakaisivat saamansa varat edelleen henkilökohtaisina avustuksina jäsenilleen.
  9. Avustuksia jaettaessa kiinnitetään avustustarvetta harkittaessa erityisesti huomiota suunnitelmalliseen toimintaan ja taloudenhoitoon sekä kaupungin edellisinä vuosina myöntämien avustusten käyttötarkoituksien toteuttamiseen ja toiminnan tehokkuuteen.
  10. Avustus myönnetään ehdolla, että avustusvarat voidaan vaatia palautettavaksi, jos niitä käytetään muuhun kuin haettuun tarkoitukseen tai jos niiden käytölle asetettuja muita mahdollisia erityisehtoja ei noudateta tai jos avustuksen saaja on antanut kaupungin viranomaisille virheellisiä tai harhaan johtavia tietoja avustusta koskevissa asioissa.
  11. Avustuksen saajien tulee antaa kaupungin viranomaisille niiden tarpeelliseksi katsomat tiedot avustushakemuksen käsittelyä, avustuksen myöntämistä ja käytön valvontaa varten sekä sallia tilintarkastajan valtuuttamien henkilöiden tarkastaa kirjanpito sekä hallinto sekä suostua niihin kirjanpidollisiin järjestelyihin, jotka katsotaan välttämättömiksi.

 

 

Yhteystiedot