Aloitteleva musiikkiopiston oppilas voi usein vuokrata soittimen aluksi musiikkiopistolta. Vuokrausmahdollisuuksista voi keskustella oman opettajan kanssa.
Soittimet
Kosketinsoittimet
-
Akustinen piano on monipuolinen kosketinsoitin, jolla voi soittaa klassista ja rytmimusiikkia niin yksin kuin yhdessä muiden soittajien kanssa. Pianonsoiton voi aloittaa jo alle kouluikäisenä.
-
Pop&jazz -pianotunneilla soitetaan pääsääntöisesti akustisella pianolla sekä tutustutaan erilaisiin kosketinsoittimiin, rytmimusiikin tyylilajeihin, säestystekniikoihin, improvisointiin ja yhtyesoittoon.
-
Harmonikansoiton voi aloittaa 5-vuotiaasta alkaen. Nuorimmat oppilaat tarvitsevat soittimen kuljettamisessa vanhempien apua. Harmonikan hankinnasta sovitaan aina yhdessä opettajan kanssa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt harmonikat tai soittimen vuokraus.
Kielisoittimet
-
Klassinen kitara on alkujaan tarkoitettu klassisen musiikin orkesteri-instrumentiksi ja soolosoittimeksi. Nykyään kitaraa käytetään monipuolisemmin myös eri tyylisuuntauksissa, esim. pop-, tanssi- ja flamencomusiikissa. Kitaransoiton voi aloittaa noin 6-vuotiaana. Ensimmäistä kitaraa hankittaessa on hyvä miettiä yhdessä oman opettajan kanssa, millainen kitara sopii itselle parhaiten.
-
Sähkökitara on yksi tärkeimmistä bändisoittimista. Ensimmäiset sähkökitarat kehitettiin jo 1930-luvulla säestysinstrumenteiksi. Nykyään sähkökitara on tärkeä sooloinstrumentti esim. rock-, blues-, jazz- ja heavymusiikissa. Sähkökitaran lisäksi tarvitset vahvistimen. Kitaran ja vahvistimen hankintaan kannattaa kysyä neuvoa omalta opettajalta. Sähkökitaransoiton voi aloittaa noin 6- vuotiaana.
-
Basson rooli bändissä on matalimpien äänten tuottaminen. Sähköbassoa kutsutaan usein bändin tärkeimmäksi soittimeksi, sillä bassolla luodaan pohja bändin harmonialle, mutta myös rytmiselle svengaavuudelle, nk. groovelle. Sähköbasso mielletään säestysroolissa olevaksi soittimeksi, mutta kautta historian sähköbasso on noussut monissa bändeissä solistiseen rooliin. Sähköbasson soittoon tarvitaan myös vahvistin.
-
Sopiva ikä kanteleensoiton aloittamiseen on noin 5-vuotiaasta alkaen. Opiskelu aloitetaan joko 5- tai 11-kielisellä pienkanteleella tai suoraan isolla koti- tai konserttikanteleella oppilaan ikä ja omat toiveet huomioiden. Musiikkiopistolta löytyy muutamia aloittelijoille tarkoitettuja vuokrakanteleita, ja opettaja auttaa ja neuvoo aina oman kanteleen hankkimisessa. Kanteleella voi soittaa monipuolisesti niin taidemusiikkia, kansanmusiikkia kuin rytmimusiikkiakin. Yhteissoitto on tärkeä osa kanteleensoiton opiskelua. 4-10-vuotiaat voivat soittaa kannelta myös pienkanteleryhmä Marjukkaisissa.
Jousisoittimet
-
Viulua kutsutaan hienosti soitinten ”kuningattareksi”. Viulunsoiton voi aloittaa vaikka jo 4-vuotiaana, ja pääsääntöisesti hyvä aloitusikä on alle 10-vuotiaana. Jos kiinnostus viulunsoittoon herää vasta myöhemmällä iällä, aloittaminen ei silloinkaan ole myöhäistä! Soittajan ikä ja koko ratkaisevat instrumentin koon. Erikokoisia viuluja voi vuokrata musiikkiopistolta. Viulu on sekä soolosoitin että erilaisten kokoonpanojen kuten sinfoniaorkesterin keskeinen runkosoitin. Viulukappaleita löytyy laajasti kansanmusiikista klassiseen ja rytmimusiikkiin.
Katso viulun ja alttoviulun esittelyvideo tai Suomussalmen viuluopetuksen esittelyvideo!
-
Alttoviulu on jousisoitinperheen toiseksi pienin jäsen, kuin viulun isosisko. Alttoviulu näyttää samalta kuin viulu, ja sen soittotapa on sama. Alttoviulu on kuitenkin kooltaan vähän isompi, ja sen sointi on viulun ääntä matalampi ja pehmeämpi. Alttoviulunsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa noin viidestä ikävuodesta alkaen. Eri-ikäisille soittajille on saatavilla erikokoisia soittimia. Soittimen voi vuokrata musiikkiopistolta tai ostaa omaksi uutena tai käytettynä. Alttoviululla soitetaan monenlaista musiikkia klassisesta jousisoitinmusiikista kansanmusiikkiin ja kevyeen musiikkiin. Sillä on tärkeä rooli orkesteri- ja kamarimusiikissa, ja alttoviulistina pääseekin helposti mukaan yhteissoittoon!
-
Sellonsoiton voi aloittaa esimerkiksi 5-9 vuotiaana, mutta aivan hyvin myöhemminkin, vaikka aikuisena. Opettaja auttaa soittimen oikean koon määrittelyssä sekä soittimen hankinnassa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt sellot tai soittimen vuokraus. Sello on kaunisääninen orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoitin. Sellolla voi soittaa mainiosti niin klassista kuin kevyempääkin musiikkia.
-
Kontrabassonsoiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana. Soittimen suuren koon vuoksi lapset tarvitsevat soittimen kuljettamisessa vanhempien apua. Opettaja avustaa soittimen hankinnassa, soitinkokoja on useita. Kontrabassoa voidaan soittaa seisten tai istuen. Kontrabasso on tärkeä soitin orkesterissa ja myös monipuolinen kamarimusiikkisoitin.
Puupuhaltimet
-
Poikkihuilunsoiton voi aloittaa aikaisintaan 6–7 -vuotiaana. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Pienellä soittajalla on aluksi käyrä suukappale. Kun kädet kasvavat pituutta, vaihdetaan huiluun suora suukappale (= täysimittainen huilu). Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt huilut tai soittimen vuokraus. Huilu on ilmeikäs ja monivivahteinen soitin. Se soveltuu upeasti soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoittimeksi.
-
Nokkahuilulla on niin pitkä historia, että sen tarkkaa syntyhetkeä on vaikeaa määritellä. Siksi nokkahuilulla on tärkeä rooli musiikin historiassa aina keskiajasta tähän päivään asti. Vaikka nokkahuilu on tunnettu pitkään koulusoittimena (jopa koululaisten inhokkina), se on lisäksi monipuolinen soitin, jota käytetään monissa eri kokoonpanoissa sinfoniaorkesterista duoihin. Sopraanonokkahuilun pienestä koosta johtuen soiton voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, sitten kun kykenee jo hieman keskittymään ja perehtymään toistuvasti viikoittain soittamiseen.
-
Klarinetti vakiinnutti asemansa sinfoniaorkesterin puupuhallinryhmässä jo 1700-luvun lopulla. Klarinetissa on puupuhaltimien laajin ääniala. Sointi on alhaalta pehmeä, tumma ja täyteläinen, ylä-äänissä taas upea ja kirkassointinen. Siksi klarinetti sopii moniin eri musiikkityyleihin ja kokoonpanoihin. Klarinetin soiton voi aloittaa jo alle kouluikäisenä, mikäli vaan sormet yltävät vaadituille paikoille.
-
Saksofoni kuuluu puupuhaltimiin, vaikka se onkin tehty ohuesta metallista, yleensä messingistä. Saksofoni on puupuhallinperheen uusin jäsen, ja se on patentoitu Ranskassa vasta vuonna 1846. Saksofoni on monipuolinen soitin. Saksofoni on usein keskeinen soitin jazz-musiikissa, mutta sitä käytetään yhä useammin myös sinfoniaorkesteriteoksissa ja pienemmissä kokoonpanoissa kuten big bandeissa. Saksofonin soiton voi aloittaa noin 10-vuotiaana. Aiemminkin aloittaminen on mahdollista, jos sormet yltävät jo vaadituille paikoille.
Vaskipuhaltimet
-
Trumpetti on vaskisoitinperheen kirkkain ja korkeaäänisin soitin. Trumpettia käytetään monipuolisesti sekä soolo- että orkesterisoittimena erilaisissa kokoonpanoissa musiikin tyyleistä riippumatta. Harrastuksen voi aloittaa jo 7- 8-vuoden ikäisenä oppilaan fyysisistä ominaisuuksista riippuen. Tämän ikäiset aloittavat yleensä kornetilla, joka on pienempi ja kevyempi soitin trumpettiin verrattuna.
-
Pasuuna on trumpettiin verrattuna isompi ja painavampi soitin. Sopiva pasuunansoiton aloittamisikä riippuu enemmän lapsen koosta kuin iästä. Pasuuna on mitoitettu aikuisen soittimeksi, mutta jo murrosiässä voi kokeilla soiton aloittamista.
-
Baritonitorvensoiton voi aloittaa pienemmällä altto- tai tenoritorvella vaikka jo 7-vuotiaana. Soitin on tärkeässä roolissa ja solistisessa asemassa puhallinorkestereissa ja vaskiyhtyeissä. Ennen soittimen hankintaa vanhempien kannattaa neuvotella opettajan kanssa. Instrumentit ovat rakenteellisesti erilaisia ja erikokoisia. Tuuba on vaskiperheen isoin matalaääninen bassosoitin. Sen voi aloittaa lapsen koon mukaan. Tuubaa soitetaan orkestereissa, puhallinorkestereissa, bändeissä sekä vaskiyhtyeissä. Sillä voi soittaa myös sooloja.
Katso baritonitorven esittelyvideo tästä ja tuuban esittelyvideo tästä.
Lyömäsoittimet
-
Lyömäsoittimet on monipuolinen valinta rytmiä, melodiaa ja harmoniaa. Pääasiallisena opintojen kohteena on rumpusetti, sen lisäksi tutustumme erilaisiin lyömäsoittimiin oppilaan kiinnostuksen mukaisesti. Kainuun musiikkiopistossa oppilailla on mahdollisuus opiskella soittamaan useita eri musiikkityylejä ja lyömäsoittimia, kuhunkin tyyliin ja instrumenttiin liittyviä ominaisuuksia ja niiden soittamiseen tarvittavaa tekniikkaa.
Laulu
-
Paras aika lauluharrastuksen aloittamiseen on äänenmurroksen jälkeen, n. 15-vuotiaana, mutta aloittaa voi myöhemminkin. Nuotinlukutaito ja jonkin soittimen soittotaito ovat suureksi avuksi laulun opiskelussa. Omien laulutuntien lisäksi laulajat käyvät säestystunneilla. Yhteismusisointia voidaan toteuttaa esimerkiksi pianon, kamarimusiikkiyhtyeiden ja muiden laulajien sekä pop&jazz-laulussa musiikkiopiston bändien kanssa.
Katso klassisen laulun ja pop&jazz-laulun esittelyvideot!