Hyppää sisältöön

Kainuu-aineistot

Caiania-kokoelma

Kajaanin kaupunginkirjasto ylläpitää Caiania-kokoelmaa, joka sisältää kajaanilaisten kirjailijoiden teoksia sekä Kajaaniin ja sen henkilöihin, historiaan, kulttuuriin, luontoon, rakennuksiin, elinkeinoihin ja yhteisöihin liittyvää aineistoa. Kokoelmaan kuuluu myös valikoima Kalevalan painoksia, käännöksiä ja mukaelmia.

Caiania-kokoelman aineistoa ei anneta lainaksi, mutta monista kirjoista löytyy lisäksi lainakappale. Caiania-kokoelmaa voi tiedustella neuvonnasta.

Kokoelman tiedot löytyvät Kainet-Finna-verkkokirjastosta. Kainuu-aiheiset lehtiartikkelit löytyvät Arto-kokoelmista Finna.fi:stä.

Siirry Finna.fi-sivustolle.

Kirjasto tekee yhteistyötä kainuulaisten kirjailijoiden, tutkijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Kainuun Kirjailijat esittelevät tuotantoaan avoimissa kirjallisuusilloissa ja kirjaston näyttelytiloja voi varata maksutta.

Erilliset kokoelmat

Caiania-kokoelmaan kuuluvat, lahjoituksena saadut erilliset kokoelmat ovat:

  • Kajaanin lyseon lehtori Lauri Lounelan (1889-1970) perikunnan Oulun yliopiston Lönnrot-instituutille lahjoittama kokoelma siirrettiin kaupunginkirjastoon kesällä 2012, kun Kajaaniin yliopistokampus tyhjeni ja yliopiston toiminta siirtyi Ouluun. Kokoelma on sijoitettu pysyvästi Kajaanin kaupunginkirjastoon, mutta se on Oulun yliopiston omaisuutta.

    Lönnrot-Lounela -kokoelma säilytetään Caiania-kokoelman yhteydessä erillisenä kokoelmana. Kokoelma sisältää 35 hyllymetriä vanhaa kielitieteellistä, kansatieteellistä ja uskonnollista kirjallisuutta. Teoksia on yhteensä 2218 kpl, joukossa niin oppikirjoja, kalentereita, romaaneja, elämäkertoja, sanakirjoja kuin hartauskirjojakin. Vanhimmat ovat 1600-luvulta. 1800-luvulta on teoksia Elias-Lönnrotin omakätisin merkinnöin. Esimerkiksi kainuulaiskirjailijat Eino Leino, Ilmari Kianto ja Jussi Kukkonen ovat edustettuina. Raamattuja on eri kielillä, mm. arabiaksi ja armeniaksi. Kokoelma on tarkoitettu vain lukusalikäyttöön, ei kotilainaksi. Kokoelman tiedot löytyvät Oula-tietokannasta alla olevasta linkistä. Kirjat on luetteloitu myös Kainet-tietokantaan.

    Lauri Lounela oli Elias Lönnrotin veljen pojanpojanpoika, suomen kielen ja latinan opettaja ja innokas murteiden kerääjä. Kajaanin ylipistokeskuksen arkistossa olevat Lounelan murremuistiinpanot on siirretty Oulun yliopistoon.

    Kokoelman tietoja voi tutkia Oulun yliopiston kirjaston tietokannassa. Mene Oula.finna.fi-sivustolle.

  • Onttoni Miihkalin kokoelma sisältää 163 Onttoni Miihkalille kuulunutta teosta. Teokset on kirjastolle lahjoittanut Onttoni Miihkalin tytär Alli Risberg. Kirjat ovat sikäli merkittäviä, että melkein kaikissa niissä on tekijän omistuskirjoitus.

    Onttoni Miihkali eli Mikko Karvonen eli Mikael Karresand oli karjalainen sivistysmies ja kirjailija. Hän syntyi todennäköisesti 3.1.1904 Suomen ja Venäjän rajamailla Kiestingissä ja kuoli 2.12.1979.

    Mikko Karvonen valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista 1928. Hän toimi opettajana Suomussalmen Kuivajärvellä ja Pyyvaaran koululla vuoteen 1941. Sotavuosina hän toimi Karkussa opettajana, mutta oli enimmäkseen sotatoimissa. Sodan jälkeen hänet valittiin opettajaksi Tornionjokilaaksoon, Kolarin Vaattojärvelle, mutta muutti Ruotsiin, jossa hän toimi opettajana 23 vuotta.

    Hän otti kirjailijanimekseen Onttoni Miihkali, koska hänet Karjalassa tunnettiin Onton poikana Mikkona, eli Onttoni Miihkalina, vastaa muotoa Antin Mikko. Hän kirjoitti Karjalasta kansatieteellisiä kirjoja sekä sota-ajasta kirjoja, joista osa joutui heti sodan jälkeen kiellettyjen kirjojen listalle.

    Onttoni Miihkalin kirjoittamat teokset:

    Heräävän elämän maa*
    Kahden puolen rajaa
    Kapina luostarissa
    Pyhä Ilja Karjalassa
    Raatteen tiellä*
    Raatteen tieltä Vuonniseen*
    Solovetskissa kuohuu
    Suomussalmen sotatanterilla*
    Uusi isänmaa
    Vienan rannoilla.

    * Tähdellä merkityt kirjat olivat sodan jälkeen kiellettyjen listoilla (yhteensä 288 muun teoksen kanssa).

Muut Kainuu-aineistot

Kirjasto on koonnut useita kainuulaiseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä kokoelmia.

Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään -kokoelmassa voi tutustua Kainuu-aiheiseen kertoma- ja muistelmakirjallisuuteen. Kirjojen tapahtumat sijoittuvat kokonaan tai osittain Kainuuseen tai ne kertovat kainuulaisista. Mukana on myös lasten- ja nuortenkirjoja.

Seminaarin kasvatit kirjailijoina -kokoelmassa on lista Kajaanin seminaarista valmistuneista opettajista, jotka ovat kunnostautuneet myös kirjailijoina. Kokoelmasta on luettavissa opiskeluaikaisia tekstejä muutamilta kirjailijoilta.

Veikko Huovinen -kokoelmassa esitellään kirjailija Veikko Huovisen elämää ja kirjailijanuraa. Kokoelman liitteenä on Risto Heikkisen artikkeli Huovisen hullut – Kirjailijan humoreskituotannossa nauretaan hullujen kautta maailman hölmöille piirteille sekä Eila Valtasen kirjoittama muistokirjoitus In Memoriam Veikko Huovinen.

Valtakunnallisesta Digi.kirjastot.fi -palvelusta löytyy kokoelma “Kainuulaista kulttuurihistoriaa”, jonne on tallennettu Eino Leinon Kainuu-aiheisia runoja, Kasimir Leinon tuotantoa ja elämäkertatietoa molemmista veljeksistä. Mielenkiintoinen ajankuva on myös Kajaanissa asuneen säätyläisneiti Lina Rislachin päiväkirja vuosilta 1852-1853. Otsikolla Mennyttä aikaa Kajaanissa on digitoitu kuusi kirjaa Kainuun historiasta.

Mene Digi.kirjastot.fi -sivustolle.

Tietoa kainuulaisista kirjailijoista ja heidän teoksistaan löytyy valtakunnallisen Kirjasampo-palvelun Kainuu-osiosta. Kirjasammossa on paljon muutakin kirjallisuusaineistoa, kuten lukuvinkkejä ja ajankohtaisia kirjallisuusuutisia.

Mene Kirjasampo.fi -sivuston Kainuu-osioon.